Prăjitura Krantz, rețeta. Deliciul absolut al săptămânii
Prăjitura Krantz nu poate fi refuzată niciodată. Iată cum se prepară acest deliciu absolut....
Ingrediente
Pentru 1 foaie (avem nevoie de 3 foi):
3 albuşuri
100 gr nucă măcinată
100 gr zahăr
1 lingura de făină
Crema:
9 gălbenuşuri
300 gr unt
4 plicuri de zahăr vanilinat
150 gr zahăr
Krantz
100 gr nuci
70 gr zahăr
Cum se prepară
Se prepară 3 foi (aluatul se face separat pentru fiecare foaie în parte): Se bat albuşurile spumă cu un praf de sare, apoi adăugăm zahărul şi mixăm până se topeşte. Presărăm făina pe care o încorporăm cu ajutorul unei spatule, scrie bucataras.ro. La fel procedăm şi cu nucile.
Coacem la foc mic în cuptorul încălzit în prealabil, în tavă tapetată cu hârtie de copt şi unsă cu ulei. Le coacem până devin aurii. După coacere, le lăsăm la răcit. Pentru a scurta timpul de răcire, le băgați puţin la congelator.
Krantz-ul: Caramelizăm zahărul într-o tigaie, după care adăugăm nucile .Răsturnăm compoziţia pe hârtie de copt şi o lăsăm la răcit. După ce s-a răcit bine, cu un cuţit tocăm în bucăţi micuţe.
Crema: Într-o crăticioară amestecăm gălbenuşurile cu zahărul şi zahărul vanilinat până se încorporează. Apoi, punem vasul pe foc la bain-marie pentru 20 de minute, amestecând încontinuu până obţinem consistenţa unei creme. Dăm deoparte vasul şi lăsăm la răcit. Când crema este bine răcorită, adăugăm untul bătut spumă.
Punem crema obţinută între foi şi ungem şi prima foaie de deasupra peste care presărăm krantzul. Dăm la rece pentru 2 ore, apoi e numai bună de servit.
BONUS: Prăjitura Tosca
Ingrediente
Pentru blatul cu mac:
8 albuşuri
150 g mac
200 g zahăr
4 linguri făină
un praf de copt (10 g)
Pentru crema de vanilie:
8 gălbenuşuri
150 g zahăr
300 ml lapte
un plic budincă de vanilie
300 g unt (sau margarină)
Pentru blatul/stratul de biscuiţi:
24-25 biscuiţi petit beurre
200 ml cafea tare
Pentru glazură:
200 g ciocolată
100 ml frişcă lichidă
100 g unt
Cum se prepară prăjitura Tosca
Va trebui să coacem un blat cu mac, peste acesta să întindem o cremă de vanilie, apoi să aşezăm un strat de biscuiţi înmuiaţi în cafea şi la sfârşit să acoperim prăjitura cu o glazură de ciocolată. Deoarece acesta va trebui ţinut la cuptor, mai întâi vom prepara blatul cu mac al prăjiturii. Punem un praf de sare şi batem cele opt albuşuri până când se întăresc, după care adăugăm treptat cele 200 g de zahăr şi mixăm în continuare, potrivit barbatlacratita.ro. Spuma de albuşuri va deveni strălucitoare şi se va întări.
Apoi, încorporăm cele 150 g de mac în compoziţia prăjiturii, adăugăm un pliculeţ cu praf de copt şi patru linguri de făină. Presărăm făina în ploaie şi amestecăm cu grijă, de jos în sus, pentru a nu se lăsa prea mult albuşurile bătute.
După ce am încorporat toate ingredientele, turnăm compoziţia blatului într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Introducem blatul în cuptorul încins şi îl lăsăm la copt aproximativ o jumătate de oră, la foc mediu (175 grade). Pentru a ne asigura că este făcut, îl testăm cu o scobitoare - atunci când blatul prăjiturii este gata, scobitoarea va trebui să iasă uscată.
Pentru crema de vanilie amestecăm într-un vas cele opt gălbenuşuri cu 150 g de zahăr (aproximativ opt linguri), până când zahărul se topeşte (pentru a scurta timpul, putem folosi zahăr pudră). Turnam apoi 300 ml de lapte şi conţinutul unui plic cu budincă de vanilie, iar după aceea punem crema pe foc la bain-marie, amestecând permanent. Lăsăm crema de vanilie la foc până în momentul în care observăm că se va îngroșa, apoi o lăsăm să se răcească şi scoatem untul de la frigider (asta în cazul în care nu l-am scos mai din timp, aşa cum este recomandat).
După ce crema s-a răcit, îi adăugăm 300 g de unt aflat la temperatura camerei (un pachet şi jumătate) şi amestecăm până vom obţine o cremă omogenă. Ne asigurăm că blatul cu mac s-a răcit şi întindem uniform pe acesta crema de vanilie. Peste cremă vom pune un strat de biscuiţi înmuiaţi în cafea. Pentru a nu se face terci, va trebui să trecem rapid biscuiţii prin cafeaua rece şi să-i aşezăm imediat pe prăjitura aflată în imediata apropiere.
Ne-a mai rămas de preparat doar glazura prăjiturii cu mac. Rupem în bucăţi mici două tablete de ciocolată (200 g), adăugăm 100 g de unt şi 100 ml de frişcă lichidă. Punem crăticioara cu ingredientele glazurii la bain-marie (la foc mediu) şi le amestecăm până când obţinem un sos de ciocolată. Turnam glazura de ciocolată călduţă peste prăjitura cu mac şi o întindem puţin, înainte ca aceasta să apuce să se răcească. Înainte de a o porţiona, vom ţine prăjitura cu mac în frigider cel puţin o jumătate de oră.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News