Prăjitură de mălai dulce ca la Cluj, reţeta din caietul bunicii. Andra Măruţă o adoră!
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Prăjitură dulce din mălai grişat / captură video
Prăjitură dulce din mălai grişat / captură video
Mălai dulce este o prăjitură tradițională foarte îndrăgită în zona Clujului, iar localurile au început să le reinventeze. Este şi una din preferatele Andrei Măruţă care o găteşte celor mici de câte ori are ocazia. Chiar la unul din podcasturile "Acasă la Măruţă", Andra l-a servit pe Puya cu prăjitură de mălai.

Mălai dulce este o rețetă veche, pe care o făceau bunicile atunci când nu existau sute de prăjituri în magazine. La ţară, femeile fac această prăjitură sâmbata dimineaţa. Ele au învățat aceste rețete nu din cărți de bucate, ci de la mamele şi bunicile lor. Cu atâtea dulciuri care-ți iau ochii în cofetării şi chocolaterii, se pare că această umilă delicatesă a trecut testul timpului şi a reușit să câștige inimile adolescenţilor şi celor mici. Mai multe cafenele din Ardeal au introdus în meniu acest desert.

Ingrediente

3 ouă

125 gr zahăr

2 plicuri zahăr vanilat

450 gr iaurt gras (sau iaurt grecesc 10%)

50 ml lapte

100 ml ulei

150 gr mălai (grişat)

50 gr gris fin

2 lingurițe praf de copt

Mod de preparare

Mălaiul se amestecă cu grişul și praful de copt.

Se separă ouăle. Gălbenușurile cu zahărul și 50 ml din iaurt se bat cu mixerul până se obține o cremă mai groasă galben deschis. Dacă doriți alte arome, pe lângă vanilie, puteți adaugă puțină coajă rasă de lămâie sau portocală.

Se adaugă uleiul în fir subțire în timp ce continuați să mixati.

Se adaugă restul de iaurt și se mixează iar 1 minut.

Se adaugă laptele și se mixează câteva secunde.

Se toarnă amestecul de mălai în ploaie, în timp ce amestecați manual cu țelul.

Se bat albușurile spumă. Se încorporează în aluat în trei tranșe, amestecând ușor cu țelul să nu se lase. Va rezulta un aluat spumos, care curge și se autonivelează.

Se unge o tavă de 28 x18 cm cu unt. Se toarnă încet, de la mică distanță, compoziția în tavă.

Se dă la cuptorul preincins la 170C, timp de 40 minute, până e rumenă deasupra și scobitoarea iese curată în centru.

Se lasă să se răcească, apoi se poate felia. Se servește simplă, pudrată cu zahăr sau cu un sos de fructe, zmeură de exemplu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel