Data publicării:
Prăjitura cu 5 ouă. Un desert ieftin și simplu: Rețeta
Dacă îți dorești un desert ieftin și simplu de făcut, poți încerca prăjitura cu 5 ouă. Iată cum se prepară.
Prăjitura cu 5 ouă
Ingrediente
Blat
5 ouă
7 linguri zahăr
3 linguri gem de prune
1 linguriţă bicarbonat de sodiu stins
7 linguri făină
Crema
1 ceşcuţă zahăr
3 linguri făină
4 ceşcuţe apă
1 pachet unt
1 lingură esenţă rom
Cum se prepară
Blatul
Se separă albuşurile de gălbenuşuri. Gălbenuşurile se amestecă cu gemul şi bicarbonatul stins cu oţet, scrie gustos.ro. Albuşurile se bat spumă tare cu zahărul. Se amestecă cu grijă cele două compoziţii, apoi se pune făina cernută proaspăt. Se pune la copt într-o tavă (25/36cm), unsă cu ulei şi tapetata cu făină, în cuptorul preîncălzit. Se coace la foc mediu spre mic, aprox. 40 min. Blatul copt se lasă să se răcească în bucătărie.
Crema
Se pune zahărul într-o cratiţă (1,5l) cu o linguriţă de apă, să se caramelizeze. Când s-a topit tot zahărul şi are culoarea caramelei, se pune o ceşcuţă cu apă (atenţie să nu vă frigeţi de la vapori) şi se lasă la foc mic să se dizolve zahărul. În acest timp, amestecaţi făina cu restul de apă şi desfaceţi bine toate cocoloaşele.
Turnaţi amestecul în siropul de zahăr ars şi fierbeţi până se îngroaşă (amestecaţi încontinuu să nu se lipească). În crema fierbinte puneţi untul tăiat cubuleţe şi amestecaţi până se omogenizează. Daţi la rece. În crema bine răcită, puneţi esenţa de rom.
Montarea prăjituri
Blatul rece se taie în cuburi de 6/6 cm care se taie individual pe jumătate pe orizontală. Se pune crema la mijlocul fiecărei prăjituri. Se poate pune (sau nu) pudră cu zahăr.
Vezi și: Prăjitură pufoasă cu gem. Se amestecă toate ingredientele și se dă la cuptor
Prăjitură norvegiană cu mere
Ingrediente
400 g făină
250 g zahăr
300 g fulgi de ovăz
Sare
¾ lingură praf de copt
½ lingură scorţişoară
¾ cană unt
¼ cană zahăr brun
1 lingură zeamă de lămâie
2 linguri făină
5 mere descojite şi tăiate felii
¼ cană zeamă de lămîie
2 linguri unt
Cum se prepară
Pune într-un vas făina, zahărul, sarea, fulgii de ovăz, praful de copt, zeama de lămâie şi scorţişoara. Amestecă bine şi adaugă untul. Dă deoparte 1 cană de amestec, iar restul întinde-l într-o tavă în care ai pus hârtie de copt, scrie clickpoftabna.ro. Coace 15 minute, după care lasă să se răcească.
În alt bol amestecă zahărul brun, sfertul de cană de zeamă de lămâie, cele 2 linguri de făină şi de unt şi merele. Pune umplutura peste blat şi restul de compoziţie rămas. Dă tava la cuptor pentru 45 de minute sau până când se rumeneşte pe deasupra. Lasă să se răcească înainte să o porţionezi.
Vezi și: Tort crocant fără coacere. Ai nevoie doar de 5 ingrediente
Prăjitura preferată a suedezilor. Rețeta de Kkladkaka
Ingrediente
1/2 cană făină
1/2 cană cacao
3/4 cană zahăr
un vârf de cuţit de sare
2 ouă
1/2 cană unt, la temperatura camerei
1 linguriţă de esenţă de vanilie
*echivalentul unei căni de 200 ml)
Cum se prepară
Pornim cuptorul la 150 C. Într-un bol punem făina cernută, sare şi cacao. Adăugăm ouăle, zahărul şi amestecăm uşor. Punem în bol untul şi esenţa de vanilie şi încorporăm în compoziţie. Cu o pensulă, ungem forma de copt cu puţin ulei şi turnăm compoziţia. Poți folosi două forme cu diametrul de 10 cm fiecare. Dăm formele la cuptor şi le ţinem cam 30-35 de minute sau până când mijlocul prăjiturii este stabil.
Vezi și: Prăjitura "Far Breton". Desertul rafinat cu prune. Rețeta fabuloasă
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News