Prăjitura Casnica. Rețeta extrem de iubită în comunism
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Sursa foto: Facebook
Sursa foto: Facebook
Prăjitura Casnica era unul dintre cele mai iubite deserturi, în perioada comunistă. Iată cum se prepară această rețetă.

Ingrediente

Foi

10 linguri de ulei

8 linguri de bulion

4 linguri de zahăr

500 g de făină

o linguriţă bicarbonat de sodiu

o linguriţă de sare

Umplutură

350 ml de lapte

200 ml de apă

4 linguri de zahăr

100 g de unt, tăiat cuburi

100 g de griş

1 linguriţă extract de vanilie

un borcan magiun de prune

Cum se prepară

Pentru foi, preîncălzește cuptorul la 180°C. Într-un bol mare, amestecă făina cu sarea și bicarbonatul. Amestecă zahărul, bulionul și uleiul până obţii o cremă omogenă, scrie chicineta.ro. Adaugă mixul de făină și omogenizează bine totul (eu am făcut tot procesul într-un robot de bucătărie, e mai simplu așa). O să obţii un aluat portocaliu foarte funky. Dacă ţi se pare că e prea sfărâmicios, mai adaugă puţin ulei.

Împarte aluatul în două bucăţi egale și întinde-le în două foi de aceleași dimensiuni. Tapetează o tavă mare cu hârtie de copt, pune foile pe ea  – s-ar putea să fie nevoie să faci asta în două tranșe –  și dă-le la cuptor până când sunt făcute la interior, 15-20 de minute.

Între timp, pregătește crema. Pune laptele, apa și zahărul la fiert într-o crăticioară și, când sunt aproape să dea în clocot, toarnă grișul în ploaie, amestecându-l încontinuu pe foc până se îngroașă. Ia cratiţa de pe foc și amestecă untul cu grișul, apoi adaugă extractul de vanilie. Lasă crema să se răcească.

Când s-au răcit foile și crema, întinde prima foaie, unge-o cu magiunul, adaugă crema de griș și pune deasupra cealaltă foaie. Poţi să presari zahăr pudră. Dă-o la frigider cel puţin o oră.

BONUS: Prăjitura Carpați

Ingrediente

3 ouă
1 cana zahăr
1 cană ulei
1 cană lapte
1 1/2 linguriţă bicarbonat
făină cât cuprinde ( cca 1 kg)

Pentru cremă: 750g zahăr, 13 linguri făină cam 1,5

Cum se prepară

Se freacă gălbenuşurile cu uleiul ca la maioneză şi se toarnă peste albuşurile bătute separat cu zahărul. Se pune laptele, bicarbonatul stins şi făina în ploaie până se obţine o cocă, scrie ladesert.ro.  Se întind foi subţiri care se coc pe dosul tăvii. Pentru tava mare de aragaz se fac cam 10 -11 foi. Când se scot din cuptor foile se pun pe suprafaţa plană.

CREMA

Făina se bate cu telul în 400 ml lapte, să nu se formeze cocoloaşe. Zahărul se caramelizează fără să se ardă şi se pune restul de lapte încălzit până la 1,5 l. Când s-a dizolvat zahărul în lapte, se adaugă făina şi se amestecă pe foc mic, până se fierbe bine. Dacă mai este nevoie, se mai adaugă lapte să fie ca o cremă. La sfârşit se adaugă esenţa şi margarina. Se mai păstrează câteva linguri pentru asamblare.

ASAMBLARE

Când s-a răcit crema, se întinde pe foi presând uşor să nu se rupă. Când foile sunt moi, se taie fâşii de 10 – 15 cm. Fiecare fâşie se taie pe diagonală şi se lipesc bucăţile cu cremă oprită pe latura mare a triunghiului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel