Prăjitura Cabana, rețeta. Cel mai bun desert pentru începutul de săptămână
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Sursa foto: Facebook Adriana Aurica
Sursa foto: Facebook Adriana Aurica
Prăjitura Cabana poate reprezenta desertul ideal pentru începutul de săpămână. Iată cum se prepară rețeta  

Ingrediente

Foi

250 g zahăr
80 g unt
600 g făină
3 linguri miere
4 linguri lapte
2 ouă întregi
1 linguriţă bicarbonat de sodiu

Cremă

2 plicuri budincă de vanilie
750 ml lapte
8 linguri zahăr (sau după gust)
2 plicuri zahăr vanilat
250 ml frişcă lichidă 

Glazură

200 g ciocolată amăruie
frişcă lichidă

Cum se prepară

Foile

Se amestecă oul cu zahărul, untul, mierea, laptele şi bicarbonatul şi se pune pe aburi. Se amestecă încontinuu până se îngroaşă. Se ia vasul de pe aburi şi treptat se adauga făina se amestecă, apoi se scoate aluatul pe planşetă, scrie bucataras.ro. Se lucrează pe planşeta presărată cu făină pentru că aluatul e destul de lipicios. Se împarte aluatul în două părţi egale. În jumătate se pun 2 linguri cacao.

Din jumătatea albă se întind două foi şi se coc pe dosul unei tăvi unse cu unt şi tapetată cu făină. Înainte de coacere, se trasează, cu ajutorul unui liniar, două linii astfel încât să rezulte două fâşii egale pentru pereţii căbănuţei şi foaia din mijloc o lăsați puţin mai lată (7.5 cm pentru fâşiile laterale şi 8.5 cm pentru fâşia din mijloc).

Aluatul cu cacao se împarte în 12 bile egale, din care se modelează 12 bare care la fel se coc pe dosul tăvii.  

Crema

Se amestecă praful de budincă cu zahărul, vanilia, laptele şi se fierbe până se îngroaşă. Se lasă să se răcească, după care se amestecă bine cu frişca bătută. Se poate face o cremă de vanilie dacă aveţi timp şi chef şi nu vreţi să folosiţi praf de budincă.

Mai întâi se glazurează cu ciocolata topită pereţii căbănuţelor. Pe fâşia din mijloc se pune cremă, apoi 3 bare, din nou cremă, 2 bare, cremă, o bară, cremă şi se pun marginile, presând uşor să se lipească.

Se lasă prăjitura la rece câteva ore.

BONUS: Colarezi cu lapte. Rețeta copilăriei preparată de bunica

Ingrediente

- 1 litru de lapte integral (cât mai gras)
- 150 de grame de făină albă
- 50 ml de apă sau lapte
- 3-5 linguri de zahăr (50-100 grame de zahăr)
- vanilie
- un praf de sare
- coajă de lămâie sau portocala sau rom
- 50 g de smântână grasă

Cum se prepară

Prima dată vom face colărezii sau frecăţeii. Se pot face cu apă, lapte sau ou, după dorinţă. Peste făină punem laptele şi cu mâna amestecăm foarte repede, ca să se formeze ghemotoacele - aceştia vor fi frecăţeii sau colărezii, potrivit pofta-buna.com.

Cernem colărezii, vom da deoparte ce e mai mărunt, iar ce e mai mare răsturnăm pe o hârtie de copt sau un ştergar şi le lăsăm aşa puţin să se usuce. Dacă nu se cern colărezii şi se pun cu tot cu făina rămasă, rezultatul va fi extrem de dens, ca o ciualama foarte groasă. Dacă se cern şi se aleg doar ghemotoacele mai mari, atunci rezultatul va fi asemănător cu laptele cu fidea.

Punem laptele la fiert, adăugăm şi zahărul, puţină sare (cât luăm cu trei degete), punem şi vanilia (puteţi folosi extract de vanilie, pasta de vanilie sau esenţa de vanilie). Când laptele dă în clocot, adăugăm colărezii în ploaie şi lăsăm să fiarbă totul cam 5 minute, la foc mic, iar din când în când amestecăm. După 4 minute de fierbere, adăugăm smântâna şi lăsam puţin, doar cât să dea totul în clocot, timp în care mai amestecăm. Smântâna nu se fierbe mai mult de 1 minut. Turnăm colărezii fierbinţi în strachina de pământ.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel