Praful lunar, soluţia pentru combaterea încălzirii globale - studiu
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie de la Bruno Scramgnon, pexels
Fotografie de la Bruno Scramgnon, pexels
Sună a film science-fiction, dar unii experţi consideră că ar putea fi cheia salvării Pământului de la catastrofe climatice. Concret, praful lansat de pe Lună ar bloca radiaţia solară şi ar ameliora încălzirea globală. 

Odată ce praful se disipă şi pluteşte mai departe în spaţiu, mai mult praf ar urma să fie lansat de pe Lună, lucru care ar permite o ameliorare permanentă a temperaturilor. Cum ar fi lansat praful de pe Lună încă nu a fost determinat, deşi se consideră că cea mai bună soluţie ar fi catapultarea acestuia, scrie Daily Mail. 

Cercetătorii spun că studiul lor explorează doar potenţialul unei asemenea idei, nicidecum că ar fi fezabilă. 

"Nu suntem experţi în schimbări climatice, nici în ştiinţe spaţiale necesare pentru a muta masă de pe un corp ceresc spre altul. Noi doar explorăm cum ar acţiona diferite tipuri de praf pe orbită pentru a vedea cât de eficientă ar fi o astfel de abordare. Nu vrem să ratăm o oportunitate imensă de a rezolva o problemă critică", a declarat Ben Bromley, de la Universitatea din Utah. 

Punctele Lagrange ar fi cheia

 

Ideea nu este una complet nouă. În ultimele decenii, oamenii de ştiinţă au luat în considerarea folosirea de ecrane, obiecte sau particule de praf pentru a bloca o parte din radiaţia solară care ajunge pe Pământ. 

Primul astfel de scenariu implică o plaformă spaţială făcută de om, plasată la L1, unul dintre cele cinci puncte Lagrange din sistemul nostru solar. Punctele Lagrange sunt zone din spaţiu unde obiectele tind să stea pe loc, pentru că forţele gravitaţionale sunt perfect echilibrate. 

Spre exemplu, telescopul spaţial James Webb este plasat în L2. 

În această simulare, praful a fost lansat de pe platforma din punctul L1, iar experţii au urmărit particulele de praf. Poate fi folosit atât praf de rocă lunară, cât şi praf de cărbune, de pe Pământ. Cercetătorii au observat, în această simulare, că praful ar urma o traiectorie între Pământ şi Soare, lucru care ar arunca un pic de umbră pe Pământ. 

Singura problemă este că praful este dat imediat la o parte de vânturile solare, de radiaţii şi de gravitatea din sistemul solar. Astfel, este clar că orice platformă situată la L1 ar trebui să aibă o rezervă nesfârşită de praf pe care să îl arunce spre Pământ odată la câteva zile. Iar asta ar costa enorm! 

În al doilea scenariu, autorii studiului au simulat aruncarea de praf selenar direct de pe suprafaţa Lunii spre Soare. Proprietăţile acestui praf selenar ar acţiona exact ca un parasolar. Ar fi o metodă mai ieftină şi mai eficientă, dar nu se ştie încă în ce fel ar putea fi aruncat praful selenar. 

"Cred că e nevoie de un dispozitiv similar unei catapulte. În modelele noastre numerice, noi am aruncat particule de praf de pe Lună pe o traiectorie anume, şi apoi am lăsat gravitatea planetelor să ajute particulele de praf să ajungă unde trebuie. Nu ne trebuie un mecanism cu sistem de propulsie, pentru că asta adaugă prea mult complexitate", a declarat Scott Kenyon, de la Centrul de Astrofizică din cadrul Harvard. 

Un astfel de proiect ar fi fezabil însă doar dacă omenirea ar reuşi să construiască o bază de lucru pe suprafaţa Lunii. Acesta este unul dintre obiectivele programului spaţial Artemis, al NASA, care vrea să trimită oameni spre Lună pentru prima dată în ultimii 50 de ani. '

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel