Praf saharian în zona României. Precizări de ultimă oră de la Ministerul Mediului și ANM după incendiile din regiunea Cernobîl
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Breaking news
Breaking news
Au fost transmise, miercuri, noi date deținute de autoritățile naționale în domeniu în privința evoluției situației generate de războiul din Ucraina și implicațiile generate în acest context pentru România și cetățenii români. Guvernul României face apel „la responsabilitate și la informarea din surse sigure”.

Calitatea aerului

Cu privire la transportul de praf saharian în zona României, Garda Națională de mediu informează că, în perioada 30 martie – 1 aprilie, circulația aerului se va face din sector preponderent sud-vestic și sudic, iar spre final vestic, astfel că va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer tropical, încărcată cu particule de praf cu origine sahariană, îndeosebi către sudul și sud-estul Europei, inclusiv în zona țării noastre. 

Concentrațiile particulelor de praf ce urmează să ajungă deasupra României vor fi mai reduse în comparație cu cele din sudul Peninsulei Italice și al Peninsulei Balcanice.

Depunerile de praf vor putea fi observate în zonele și intervalele cu ploaie, începând de joi (31 martie) în vestul, centrul și nordul țării, apoi, pe arii restrânse și în rest.

De asemenea, datele furnizate de CAMS (Serviciul de Monitorizare a Atmosferei Copernicus) arată că, în următoarele zile, deasupra României, concentrațiile de monoxid de carbon nu vor avea valori ridicate. 

Totodată, având în vedere simulările modelelor numerice rulate în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie, la nivelul României, miercuri circulația aerului se va realiza predominant dinspre sudvest- vest spre nord-est- est, iar joi și vineri predominant dinspre sud- sud-vest spre nord- nord-est. Vântul va avea intensificări temporare la munte și local în restul teritoriului, cu precădere în regiunile sud-estice. 

Începând din această noapte se vor semnala precipitații, la început în vestul, centrul și nordul țării, precum și la munte, apoi pe arii restrânse și în rest.  


În domeniul supravegherii radioactivităţii mediului:

Pentru factorii de mediu urmăriți, nu s-au înregistrat depăşiri ale limitelor de avertizare/alarmare și nu s-au semnalat evenimente deosebite. Parametrii constataţi la staţiile de pe teritoriul României s-au situat în limitele normale de variație ale fondului natural.

Cu privire la incendiile din regiunea Cernobîl, Ministerul Mediului și Administrația Națională de Meteorologie fac următoarele precizări:

Simulările modelelor numerice rulate în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie privind deplasarea norului de fum din zona Cernobîl, Ucraina, în perioada 28 – 30 martie 2022 estimează că direcția predominantă a vântului va fi dinspre vest – sud-vest către est – nord-est, astfel că tendința de evoluție a norului de fum va fi de deplasare către sudul, apoi către estul Ucrainei și ulterior spre Rusia. Astfel, circulația aerului indică faptul că teritoriul României nu va fi afectat.

Valorile de radioactivitate se mențin în limite normale la nivelul întregului teritoriu european, inclusiv în Ucraina, conform Centrului de Cercetări Comune (JRC) al Comisiei Europene – Monitorizarea Radioactivității de Mediu. Astfel, ca urmare a evaluărilor specialiștilor europeni, circulația aerului indică faptul că teritoriul României nu va fi afectat.

Specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie și cei ai Agenției Naționale pentru Protecția Mediului monitorizează permanent evoluțiile și vor prezenta rezultatele evaluărilor realizate la nivel european.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel