Practici sexuale în societățile antice
Practicat “de când lumea și pământul” ,sexul a reprezentat din totdeauna atât modalitate de perpetuare a speciei cât și metodă de relaxare, încântare a simțurilor și expresie a unor sentimente mărețe. Concepțiile despre sex ale societăților antice ,libertățile sau constrângerile legate de practicile sexuale, toate acestea continuă să facă subiectul a numeroase cercetări.
Homosexualitatea Greciei Antice
Subiect tabu în cercurile academice până în secolul XX, homosexualitatea lumii antice nu poate fi deocamdată clasificată drept practică a societății antice grecești. Cu toate acestea, tendințele spre homosexualitate sunt menționate, lăudate sau condamnate în poezia lirică, tragedie, comedie, etc.
Termenul de “homosexual” a fost introdus de medicul maghiar Karoly Maria Bleckert în anul 1869, astfel că, în Grecia Antică nu exista un concept asociat acestor practici sexuale. Ele erau pus și simplu parte din aphrodisia, din iubire, puteau fi împărtășite oricui, indiferent de sex.
Legile ateniene prevedeau că orice cetățean al Atenei care era surprins întreținând relații homosexuale nu mai avea dreptul să devină edil al cetății, să participe la dezbaterile publice, să intre în temple sau să pledeze cauze în fața judecătorilor.
Contrar practicilor din anumite cetăți, unde bărbatul matur putea să își curteze alesul mai tânăr, se pare că în Sparta pederastia era obligatorie. Legământul dintre cei doi era oficiat prin banchete, ale căror cheltuieli erau suportate de familia tânărului. Se credea,de asemenea, că legăturile afective dintre soldați duceau la îmbunătățirea performanțelor militare.
Normele cu privire la căsătoriile heterosexuale erau și ele prezente, întrucât trebuia asigurată perpetuarea speciei. Astfel, tinerele fete erau puse să execute exerciții fizice in preajma bărbaților, nepurtând niciun obiect vestimentar, pentru a le reaprinde instinctele normale. Pentru a fi acceptate de soții lor, miresele erau tunse pentru a obține trăsături cât mai apropiate de cele ale unui bărbat și îmbrăcau tunică militară. (sursă www.historia.ro)
Roma Antică și practicile sexuale
Romanii țineau departe de ochii tuturor practicile sexuale obscene si sclavia sexuală, care includeau practic toate păturile sociale ale timpului. Locuitorii Romei Antice erau foarte deschiși practicilor sexuale neconvenționale, în special cei din mediile sociale înalte. Fenomenul s-a extins și la celelalte niveluri sociale, cu condiția de a rămâne un secret.
În Roma Antică, activitatea sexuală era considerată o expresie a puterii. Bărbatul era cel care deținea în totalitate controlul, femeile sau bărbații pasivi fiind percepuți drept slabi.
Mariajul avea loc doar pentru mărirea averilor sau pentru cultivarea de noi alianțe politice. Femeile aveau mai mult un rol social, fiind gazdele petrecerilor, mame şi gospodine. Relațiile sexuale dintre soți erau aproape inexistente, iar existența lor era condiționată de nevoia de reproducere. Cu toate acestea, femeilor le era interzis să aibă amanți, putând fi chiar omorâte pentru adulter.
Prosituția, practica supranumită “cea mai veche meserie din lume” nu era deloc străină Romei Antice. Atât femeile, cât și bărbatii “cumpărau” sex, practicanții acestei meserii fiind de cele mai multe ori sclavi aduși din regiunile ocupate de romani. Existau totuși și femei care alegeau să își vândă trupul, în schimbul unei sume generoase de bani. (sursă www.unica.ro)
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News