Pozițiile corecte pentru un somn odihnitor și sănătos. Dacă dormi așa vei scăpa de stres și anxietate
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Pozițiile corecte pentru un somn odihnitor și sănătos. Dacă dormi așa vei scăpa de stres și anxietate / Foto: Pixabay, de Ramiro Calace Montu
Pozițiile corecte pentru un somn odihnitor și sănătos. Dacă dormi așa vei scăpa de stres și anxietate / Foto: Pixabay, de Ramiro Calace Montu
Află în articol care sunt pozițiile corecte pentru un somn odihnitor.

În timp ce dormitul pe spate este considerat una dintre pozițiile optime de somn, alte poziții ideale de dormit pot oferi beneficii pentru sănătate, scrie odishatv.in.

O astfel de poziție este să dormi pe lateral, cunoscută și sub numele de poziție laterală. Această poziție poate fi benefică pentru cei cu apnee în somn sau sforăit, deoarece poate ajuta la menținerea căilor respiratorii deschise și la prevenirea obstrucției. Dormitul pe o parte poate ajuta, de asemenea, la reducerea refluxului și a arsurilor la stomac, deoarece capul și trunchiul sunt aliniate și acidul din stomac este mai puțin probabil să curgă înapoi în esofag.

În plus, dormitul pe o parte poate ajuta la menținerea curburii naturale a coloanei vertebrale, ceea ce poate atenua presiunea asupra mușchilor și articulațiilor și poate preveni durerea cronică. Un studiu de laborator pe subiecți în vârstă (patru bărbați și patru femei cu vârste cuprinse între 65 și 75 de ani) a constatat că poziția preferată de dormit era poziția laterală (77% din timp), urmată de poziția pe spate (19%).

Doar 2% dintre oameni au dormit în poziție frontală. În studiul actual, am constatat că, pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, au petrecut mai mult timp în poziția laterală și mai puțin timp în poziția pe spate. Proporția timpului petrecut pe lateral, pe spate și pe față a fost de 58,3%, 32,8% și, respectiv, 7,7%, în grupa de vârstă 55-65.

Poziția fetală

O altă poziție optimă de somn este poziția fetală, care presupune să dormi pe lateral cu genunchii îndoiți și capul înfipt în piept. Această poziție poate oferi un sentiment de siguranță și confort și poate ajuta la atenuarea stresului și a anxietății. De asemenea, poate ajuta la reducerea sforăitului și a apneei în somn, deoarece căile respiratorii rămân deschise și neobstrucționate.

În plus, poziția fătului poate ajuta la menținerea curburii naturale a coloanei vertebrale și poate preveni presiunea asupra articulațiilor și mușchilor. Dacă vă aflați într-o poziție confortabilă, respirația profundă în timp ce dormiți poate fi limitată. Asigurați-vă că postura dvs. este relativ relaxată. De asemenea, dormitul în poziție fetală vă poate face dureri dimineața dacă aveți dureri articulare sau probleme de rigiditate.

În general, în timp ce dormitul pe spate este considerat una dintre pozițiile optime de somn, există și alte poziții ideale de dormit, cum ar fi poziția laterală și poziția fetală, care pot oferi beneficii pentru sănătate și pot îmbunătăți calitatea generală a somnului. Indivizii trebuie să experimenteze diferite poziții și să găsească ceea ce funcționează cel mai bine pentru ei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel