Poziția BNR cu privire la păstrarea banilor în casetele de valori ale băncilor
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp

Adrian Vasilescu, consilierul Guvernatorului BNR Mugur Isărescu, vorbește despre cazul sucursalei de bancă din Pitești, de unde mai mulți clienți susțin că le-au fost furate sume uriașe de bani din casetele de valori.

Într-o postare pe blogul Adevărul, Adrian Vasilescu transmite că sistemul casetelor de valori din bănci nu este nici reglementat, nici supravegheat de Banca Națională a României, fiecare instituție alegând să-l organizeze „în regim de servicii comerciale comune”.

Acesta consideră firească păstrarea actelor, bijuteriilor sau a altor valori în cutiile băncilor, însă nu este de acord cu depozitarea banilor în casetele de valori, din mai multe motive.

Mitul neîncrederii în bănci

Banii ar trebui ținuți în bănci, însă nu în cutiile de valori, ci în depozite bancare, pentru care instituțiile plătesc o dobândă, scrie consilierul guvernatorului BNR. Cât despre temerile referitoare la această metodă de păstrare a finanțelor, Adrian Vasilescu explică: „dacă banii depuşi nu depăşesc o sută de mii de euro sau echivalentul în lei al acestei sume, depozitul e garantat prin lege şi, orice i s-ar întâmpla băncii, inclusiv intrarea în faliment, deponentul îşi va primi înapoi banii”, adăugând că „sunt într-o bună măsură garantate şi depozitele de peste o sută de mii de euro”. Cât despre faliment, consilierul guvernatorului BNR opinează: „cum însă, în cinci ani de criză, nicio bancă din România nu a dat faliment, e greu de crezut că vor fi falimente bancare la sfârşitul crizei”.

Prostul obicei al banilor ținuți „la saltea”

Totuși, se întreabă Adrian Vasilescu, de de preferă oamenii cutiile de valori - pentru care plătesc - în locul unui cont bancar - pentru care ar primi dobândă?

Una dintre explicațiile sale vizează obiceiul oamenilor de a păstra banii „la ciorap” sau „la saltea”, casetele de valori reprezentând o variantă mai modernă și considerată mai sigură a acestui mod de a depozita economiile, dat fiind că numărul furturilor din locuințe este mult mai mare decât al celor din instituțiile bancare.

Ascunderea banilor

Un alt argument prezentat de Adrian Vasilescu pentru alegerea cutiilor de valori este următorul: „În caseta de la bancă, banii pot fi ascunşi de parchet, de fisc, de copii, de soţie ori de soţ, de amantă ori de amant. În aceste cazuri, plata comisionului nu mai contează, iar oricare alt risc e asumat. Aşadar, nu este exclus ca în cazul de la Piteşti (dacă s-a umblat într-adevăr în casete) să existe şi pagube ce nu vor fi niciodată reclamate”.

Vezi și: Metodă genială: Cum s-a furat din casetele de valori ale băncii din Pitești, în opinia unui specialist

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel