Data publicării:

Potor (MFE): Ferma de familie este forma de organizare cea mai rezistentă, ce poate susţine agricultura

Autor: Giorgiana Croitoru | Categorie: Economie
WhatsApp
Ferma de familie este, poate, forma de organizare cea mai rezistentă care poate să susţină domeniul agriculturii în perioada următoare şi trebuie să facem o legătură între fondurile structurale şi cele naţionale, a declarat, vineri, secretarul de stat în Ministerul Fondurilor Europene (MFE) Alexandru Potor, într-o conferinţă de specialitate, scrie Agerpres.

"Tematica fermei de familie este extrem de provocatoare. Disputele nu sunt doar între dimensiunea fermelor, că sunt mari sau că sunt mici, ci cred ar trebui să punem în această dezbatere accentul asupra rezistenţei fermelor. Din această perspectivă, consider că ferma de familie este, poate, forma de organizare cea mai rezistentă care poate să susţină domeniul agriculturii în perioada următoare. Ferma de familie are o caracteristică extrem de importantă, aceea că deţinătorii legali sunt cei care sunt implicaţi foarte profund în gestionarea activităţii exploatării respective. Trebuie să reuşim să facem o conjuncţie între fondurile structurale gestionate la nivelul Ministerului Fondurilor Europene şi Ministerului Agriculturii şi cele naţionale", a spus Potor.

La începutul lunii octombrie, candidatul la postul de comisar european pentru agricultură, polonezul Janusz Wojciechowski, a afirmat că unul dintre obiectivele sale vizează supravieţuirea micilor ferme şi a fermelor de familie şi că va pune fermierul în centrul politicilor sale în mandatul de cinci ani care începe în noiembrie.

Conform datelor Eurostat din anul 2016, o treime (33%) din numărul total de ferme din Uniunea Europeană (UE) se află în România, o altă treime fiind în Polonia (14%), Italia (10%) şi Spania (9%). De asemenea, nouă din zece ferme (92% sau 3,1 milioane) din România au o suprafaţă mai mică de cinci hectare.

"Ferma de familie, creatoare de valoare adăugată în România" este tema unei conferinţe organizată vineri în cadrul Târgului Internaţional INDAGRA, de la Romexpo.

Cea de-a XXIV-a ediţie a Târgului internaţional de produse şi echipamente din domeniul agriculturii, viticulturii şi zootehniei INDAGRA se desfăşoară, în perioada 30 octombrie - 3 noiembrie, în Pavilioanele B1, C1 şi C2 ale Centrului Expoziţional Romexpo, pe platformele exterioare 1, 2, 3, 4, 5, 10, 11, 12, G2, V5, V6, C1, Aleea Verde şi Aleea Negustorilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel