Poţi cere bani de nuntă sau de chirie de la stat! Modificări la programele Family Start și Student Invest în 2023
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Programele Family Start și Student Invest vor fi modificate, conform unui proiect de ordonanță pus în dezbatere publică.

Programele Family Start și Student Invest, prin care persoanele pot beneficia de credite de la stat de  la 50.000 de lei până la 75.000 de lei, în funcție de program, pentru cheltuieli legate de nuntă, nașteri, creșă, grădiniță, școală, achiziționarea unei mașini sau costuri legate de studii sau chirie, ar putea fi modificate, potrivit avocatnet.ro. Ministerul Familiei propune prin proiectul de OUG pus în dezbatere modificarea regulilor prin care cei interesați pot cere credite garantate de stat.

Family Start

Una dintre propuneri este relaxarea condițiilor în care cuplurile pot beneficia de finanțări. Mai exact, este vorba desăre modificarea regulii potrivit căreia ambele persoane care formează o familie sau vor să întemeieze una trebuie să se încadreze în intervalul de vârstă 18 – 45 de ani.

Noile reguli prevăd că doar unul dintre beneficiari va trebui să se încadreze în criteriul de vârstă. Totodată, se va modifica și plafonul de venituri ce permite participarea în program de la salarii nete lunare cumulate de până la 75.000 de lei la venituri lunare pe membru de familie de până la 60.000 de lei.

Se introduce un prag pentru veniturile familiilor monoparentale de până la 75.000 de lei. Pe lângă asta, se dublează valoarea creditelor ce vor putea fi obținute pe viitor. Acestea vor putea ajunge la 150.000 de lei, în prezent acestea fiind stabilite la maximum 75.000 de lei. Cu acești bani vor putea fi acoperite și cheltuielile legate de achiziția de mașini noi sau second-hand (nu mai vechi de 5 ani), de soluții energetice sustenabile sau de aparate electrocasnice.

Student Invest

Și regulile programului Student Invest se vor schimba. Vârsta maximă a beneficiarilor se va majora de la 31 de ani neîmpliniți la 40 de ani neîmpliniți, ceea ce va duce la o creștere a numărului beneficiarilor. Și în acest caz se va majora valoarea creditului ce va putea fi accesat prin program. Valoarea creditului ce va putea fi accesat prin programul Student Invest va fi majorat de la 50.000 de lei la 75.000 de lei.

Lista creditelor care pot fi luate prin program se va extinde și vor fi adăugate și cheltuielile legate de achiziția de mașini noi sau second hand, dar și pentru achiziia de instrumente muzicale sau a aparaturii audio-video sau a altor obiecte necesare pentru dezvoltarea abilităților vocaționale.

O persoană va putea accesa doar unul dintre cele două programe. Sunt introduse definiții pentru anumiți termeni folosiți în OUG 95/2022. Prin persoană singură se înțelege că o persoană este necăsătorită, văduvă, divorțată sau care are partenerul declarat de o instanță ca fiind dispărut.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel