Data actualizării:
Data publicării:

Posibile pene de curent din cauza unei furtuni solare. Astronomul Adrian Șonka: Vedem efectele abia atunci când ajunge la Pământ

Autor: Doinița Manic | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Adrian Șonka, muzeograf la Observatorul Astronomic Amiral „Vasile Urseanu” - Secția de Antropologie Urbana a Muzeului Municipiului București, a vorbit despre efectul furtunilor solare.

O erupție de plasmă deasupra Soarelui s-ar putea transforma într-o furtună solară ce ar putea cauza pene de  curent în toată lumea și ar putea afecta dispozitive electrice precum televizoare, radiouri și telefoane mobile. Evenimentul va avea loc mâine, iar dispozitive care folosesc comunicația prin satelit ar fi și cele mai afectate, susțin experții. Adrian Șonka,  muzeograf la Observatorul Astronomic Amiral „Vasile Urseanu” - Secția de Antropologie Urbana a Muzeului Municipiului București, a spus la ce ne putem aștepta concret.

"Să știți că această erupție nu va fi una de intensitate mare pentru că ceea ce s-a produs pe Soare - ejecția colorară de masă, cum îi spunem noi, care s-a produs pe Soare și care va cauza aceste pene, nu a fost de intensitate mare. Noi observăm Soarele, vedem ce se întâmplă pe el, măsurăm viteza particulelor care pleacă de la Soare și după aia așteptăm câteva zile să ajungă la Pământ, dacă erupția e îndreptată spre Pământ și între timp nu știm ce se întâmplă pe drum. Erupția aceea poate scădea în intensitate în drum spre Pământ și vedem efectele abia atunci când ajunge la Pământ, deci putem să vă spunem mâine ce s-a întâmplat, dar dacă de pe Soare nu a plecat ceva cu intensitate mare, nu poate ajunge ceva intens la Pământ", a explicat astronomul Adrian Șonka la Antena 3 CNN.

Astronomul Adrian Șonka, despre cazul din Canada

Întrebat în ce măsură o erupție ar putea să provoace astfel de daune și dacă au existat cazuri concrete în istorie, Adrian Șonka a spus:

"Au existat, să știți, câteva cazuri, dar foarte puține. De exemplu, atunci când ne vine material de la Soare, acesta intră în atmosferă și poate induce curent electric în atmosferă. În trecut, acum zeci de ani, existau transformatoare pe stâlpi, la înălțime ,și de asta s-a stins curentul în Canada, mă rog, s-a oprit curentul pentru nu știu câte ore în Canada din cauza unei erupții solare, dar nu mai este cazul în prezent. Acum problema este cu sateliții pe care îi folosim cam peste tot, mai ales în aviație sau în multe alte lucruri, care pot fi influențați de ceea ce vine de la Soare, primind și ei un curent electric se pot defecta, sau trebuie opriți, trebuie mutați și atunci se pot strica unele lucruri".

Totodată, acesta a explicat că momentan nu este vorba despre niciun pericol iminent.

"Erupțiile astea de Soare care pot produce ceva grav la suprafața Pământului sunt foarte rare, sunt la zeci de ani depărtare una de alta, se întâmplă foarte foarte rar, nu prea avem șansa să vedem una pe parcursul vieții noastre, ceea ce e bine, dar sunt multe dintre acesta mărunte. Spre exemplu, erupțiile astea care s-au produs pe soare acum câteva zile se produc de sute de ori la fiecare 11 ani și mereu vor fi, dar la intensitate mică", a mai spus Adrian Șonka.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel