Data publicării:

Portugalia a funcționat în luna aprilie pe 95% energie regenerabilă

Autor: Mihai Preda | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Portugalia a înregistrat o performanță remarcabilă în luna aprilie a acestui an, generând aproape 95% din energia sa electrică din surse regenerabile. Anunțul a fost făcut de operatorul rețelei electrice naționale, REN, care a descris rezultatul drept „istoric”.

Această realizare remarcabilă se înscrie într-o tendință europeană mai amplă: pentru prima dată, combustibilii fosili au asigurat mai puțin de un sfert din energia Uniunii Europene în luna aprilie. Conform Ember, un think tank specializat în energie curată, peste 30% din electricitatea globală este acum generată din surse regenerabile, scrie euronews.com.

Energia solară, o componentă în creștere

În primele patru luni ale anului, energia regenerabilă a acoperit 91% din necesarul de energie electrică al Portugaliei. Energia hidroelectrică a fost principalul contribuitor, furnizând 48% din total, urmată de energia eoliană cu 30%. Energia solară, deși a reprezentat doar 7%, a înregistrat o creștere semnificativă, acoperind 10,5% din consumul de energie electrică în luna aprilie.

Utilizarea gazelor naturale pentru producerea de energie electrică s-a redus la jumătate față de aceeași perioadă a anului trecut, acoperind doar 9% din cerere.

Portugalia, lider european în energie curată

Portugalia a făcut progrese impresionante în domeniul energiei regenerabile, crescând ponderea acesteia de la 27% în 2005 la 54% în 2017. Țara a implementat măsuri importante de decarbonizare, cum ar fi eliminarea treptată a generării de energie pe bază de cărbune în 2021 și creșterea capacității de stocare a energiei hidroelectrice.

Licitațiile pentru proiecte de energie regenerabilă organizate de stat au stimulat dezvoltarea de proiecte la scară largă, iar ghidurile clare pentru companiile din sectorul energiei verzi au contribuit la crearea unui mediu favorabil.

Aceste eforturi au condus la realizări notabile, precum depășirea producției de energie regenerabilă față de nevoile țării timp de șase zile consecutive în toamna anului trecut. În plus, Portugalia a avut a treia cea mai mare pondere a energiei eoliene în mixul său energetic în 2023, după Irlanda și Danemarca.

Cu toate acestea, noul raport Ember subliniază că Portugalia nu a depășit încă vârful producției de energie eoliană atins în 2019, în ciuda obiectivului ambițios de a dubla capacitatea eoliană până în 2030.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel