Popcornul folosit și în construcții. O echipă din Suedia a găsit o alternativă-eco la materialele folosite în prezent / FOTO
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Popcornul folosit și în construcții. O echipă din Suedia a găsit o alternativă-eco la materialele folosite în prezent / Sursă foto: Captură YouTube
Popcornul folosit și în construcții. O echipă din Suedia a găsit o alternativă-eco la materialele folosite în prezent / Sursă foto: Captură YouTube
O echipă de cercetători din Suedia a dezvoltat o metodă de a folosi popcornul în construcții.

Un grup de cercetători de la Universitatea din Göttingen, Suedia, au dezvoltat un sistem prin care floricelele de porumb sunt folosite pentru izolarea clădirilor. Aceștia susțin că acestea pot să fie o soluție pentru a înlocui actualele materiale folosite, dintre care multe realizate din produse derivate din petrol, relatează publicația britanică Construction Manager Magazine, specializată în știri despre domeniul construcțiilor.

Potrivit lor, plăcile din popcorn asigură o excelentă izolare termică și o bună protecție împotriva incendiilor.

„Marele avantaj al acestui material granular este că reprezintă o alternativă pe bază de plante, ecologică și durabilă la produsele derivate din petrol care sunt folosite în prezent în industrie”, explică șeful grupului de cercetare, profesorul Alireza Kharazipour.

Reprezentanții firmei de construcții din Germania se declară încântați de această inovație din domeniul izolațiilor.

„Izolația din popcorn completează perfect gama noastră și ne ajută să răspundem și mai precis diferitelor cerințe ale pieței și ale clienților noștri”, spune Michael Küblbeck, director în cadrul Bachl.

Mai mult, oamenii de știință au ajuns la un acord de licență cu specialistul german în materiale de construcții Bachl Group pentru comercializarea noului tip de izolație, scrie Publika.

Cum devine popcornul sănătos și delicios. Explicația științifică

Dan Vodnar, profesor de Gastronomie Moleculară și Biotehnologii Alimentare la USAMV Cluj, a explicat într-un scurt filmuleț cum se prepară popcornul. El a venit cu explicația științifică a procesului.

”Nimic nu se compară cu o porție de popcorn când vizionăm un film bun, nu-i așa? Cu sare, cu unt, cu cașcaval, ne lasă gura apă numai când ne gândim. Însă, cum se obține popcornul, adică binecunoscutele floricele?”, așa începe un scurt filmuleț realizat de Dan Vodnar, profesor de Gastronomie Moleculară și Biotehnologii Alimentare la USAMV Cluj, postat pe Facebook.

Ideea filmulețului face parte dintr-un proiect al profesorului Vodnar numit ”Știință cu sare și piper”, prin care oferă explicații pe înțelesul tuturor la varii procese științifice (citește mai mult AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel