Data publicării:

Ponta: noua Constituție va rezolva problema listelor și a cvorumului la referendum

Autor: DCNews Team | Categorie: Politica
WhatsApp
referendum
referendum

Premierul Victor Ponta a declarat că USL își propune să elaboreze textul de revizuire a Constituţiei până la jumătatea anului viitor. Referendumul de aprobare a modificărilor Constituției va avea loc fie în vara anului 2013, fie în toamna aceluiași an, potrivit lui Ponta.

Dacă modificările vor fi aprobate, vor exista regiuni prevăzute în Constituţie, va intra în vigoare un cod electoral și un sistem al referendumului foarte clar, a spus Ponta.Noua Constituție ar urma să lămurească disputele legate de cvorum și de listele electorale permanente. Mai precis, co-președintele USL s-a referit la românii din dispora. El a remarcat că nicio altă țară din Europa nu are cvorum de 50 la sută plus un vot

"Nu poţi să faci cvorum din ceva ce nu poţi să numeri, a pus Ponta, referindu-se la cele trei milioane de cetăţeni români care trăiesc în străinătate. Trebuie să stabilim ce facem cu colegiile din diaspora. Din punctul meu de vedere, este bine să rămână. Dar acei parlamentari să reflecte comunitatea. Acuma sunt toţi, în frunte cu domnul Brânză, care fac brânză aici în România, nu acolo în Italia sau Spania. Trebuie să lămurim dacă îi reprezintă pe românii dăn străinătate sau nu", a spus Ponta. El a spus că în textul de revizuire a Constituţiei trebuie lămurită şi problema listelor electorale permanente în ceea ce priveşte domiciliul.

Referendumul pentru demiterea președintelui, organizat în iulie 2012, a fost invalidat de Curtea Constituțională, pentru că nu a îndeplinit condiția legată de cvorum. O parte semnificativă a societății românești a contestat hotărârea CCR de a calcula cvorumul în funcție de liste pe care se află cetățeni care au plecat de mult din țară și care nu participă la alegeri. De altfel, chiar CCR își motiva hotărârea privind respingerea Legii electorale Ponta-Antonescu invocând argumentul că populația României a scăzut semnificativ de la ultimul recensământ. Totuși, după ce au acordat un termen de 42 de zile pentru revizuirea listelor, judecătorii CCR au adoptat poziția PDL și a lui Traian Băsescu, invalidând referendumul.

Adoptarea unor modificări la Legea supremă necesită o majoritate de două treimi în Parlament, care să voteze textul de lege. Ulterior, se organizează un referendum de validare a noii Constituții. În 2003, pentru modificările constituționale impuse de aderarea la Uniunea Europeană, CCR a solicitat îndeplinirea cvorumului. Referendumul a fost organizat pe durata a două zile, pentru a se obține o participare de jumătate plus unu din totalul alegătorilor înscriși pe liste.

USL speră să obțină 60 la sută din mandatele puse în joc la alegerile din 9 decembrie. Dacă printre măsurile tranzitorii pe care le va presupune noua lege fundamentală se va număra și reducerea mandatului prezidențial la patru ani, PDL va fi nevoit să ceară din nou alegătorilor săi să boicoteze referendumul de validare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel