Ponta: Ieșirea României din criză, o minciună. Ținta convenită cu FMI s-a atins artificial
Preşedintele PSD, Victor Ponta, susţine că România nu a ieşit din criză, aşa cum spune preşedintele Traian Băsescu, şi că ţara noastră şi-a atins ţinta de deficit bugetar în 2010, convenită cu FMI, în mod nereal.
"România nu a ieşit din criză, poate că doamna Udrea a ieşit din criză sau domnul Băsescu, dar genul acesta de declaraţii, dincolo de importanţa lor în bătălia internă din partidul de guvernământ, riscă să inducă în eroare şi să creeze o nouă mare dezamăgire în cadrul populaţiei", a afirmat Ponta. El a spus că vrea să prezinte punctul de vedere al Uniunii Social Liberale cu privire la cifrele care arată evoluţia economică ale României, adăugând că vrea să prezinte "cifre şi date concrete", pe care Guvernul, chiar dacă le deţine, nu le poate menţiona, informează Agerpres.
Preşedintele PSD a punctat faptul că cifrele cu privire la situaţia economică a României, prezentate de preşedinte şi de premier sunt "super-optimiste şi super-nerealiste". "Vizavi de obligaţiile prevăzute şi asumate de Guvernul României în noul acord cu FMI, principalul pilon se referă la reducerea deficitului bugetar. Vreau să precizez de la început, că România şi-a atins ţinta de deficit bugetar, 6,5% din PIB în 2010, în mod nereal. În practică, arieratele Guvernului României, datoriile Guvernului către firmele private au trecut de cifra de 1,6 miliarde. Dacă acestea ar fi fost plătite sau dacă ar fi fost consemnate ca deficit, practic, nici în 2010 România nu-şi îndeplinea ţinta stabilită cu FMI şi ar fi fost, totuşi, o situaţie mai bună pentru firmele private", a explicat liderul social-democrat.
El susţine că Executivul a vorbit tot timpul despre măsurile de austeritate din sectorul bugetar, dar datoriile pe care continuă să nu le plătească firmelor private - "cele care ar trebui să mişte motorul economiei" -, afectează performanţele economice. "Primul actor necinstit în economia românească este, din păcate, Guvernul, este cel care nu-şi plăteşte datoriile către privaţi, este cel care nu plăteşte penalităţi atunci când întârzie, dar în schimb ia de fiecare dată, la timp, cu penalităţi, cu metode din ce în ce mai dure de la privaţi, toate taxele şi impozitele care i se cuvin", a adăugat Ponta.
Ponta a menționat că pentru a vorbi despre o relansare economică, primul lucru pe care Guvernul ar trebui să-l facă este plata arieratelor către firmele private. "Vreau să precizez că ţinta de 4,4% de deficit din PIB pentru 2011 şi ţinta de 3% pentru 2012, aşa cum a fost convenită cu FMI, este de o amploare deosebită. Dacă Guvernul este atât de optimist că va reuşi să reducă acest deficit cu mult mai mult decât a făcut-o în doi ani şi în acelaşi timp să aibă creştere economică, sunt două noţiuni care, din păcate, sunt contradictorii şi cel puţin una dintre ele se va dovedi neadevărată", a conchis preşedintele PSD. Potrivit acestuia, faptul că nu au fost plătite arieratele reprezintă trecerea greutăţii crizei economice de pe umerii Guvernului, pe cei ai firmelor private.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News