Ponta către Băsescu: Nu cedați la tăierea bugetului de către CE
Data publicării:
Autor: Covrig Roxana
WhatsApp

Premierul Victor Ponta a declarat că propunerea preşedintelui Consiliului Uniunii Europene, Herman van Rompuy, cu privire la bugetul european pentru perioada 2014-2020 este "extrem de nefavorabilă şi inacceptabilă" pentru România. Premierul a adăugat că Guvernul îl sprijină pe preşedintele Băsescu "să nu cedeze".

"Propunerea lui Herman van Rompuy este extrem de nefavorabilă nouă, este altă propunere decât a CE şi PE şi este inacceptabilă. Când spui inacceptabil, România fiind o ţară cu drepturi depline în UE, când ceva este inacceptabil ai, conform Tratatului UE, dreptul de a vota împotrivă, iar bugetul UE nu se poate adopta decât prin unanimitate. Prin poziţia Guvernului şi a majorităţii parlamentare îl sprijinim pe preşedintele Băsescu să nu cedeze, pentru că domnia sa spune «Asta e poziţia Parlamentului şi Guvernului, nu puteţi să mă convingeţi să cedez». Preşedintele ţine mult la instituţii, mai puţin la popor, şi instituţiile - Guvern, Parlament - au spus care este limita dincolo de care România nu poate accepta mecanismul financiar 2014-2020", a spus Ponta.

Premierul a mai precizat cu o zi înainte că, în întâlnirea de la Palatul Cotroceni, i-a prezentat preşedintelui discuţiile avute până în prezent de Guvern privind bugetul comunitar 2014-2020. A insistat că nu poate fi acceptată propunerea recent prezentată de preşedintele Consiliului Uniunii Europene, Herman Van Rompuy. Propunerea implică scăderi de fonduri atât pentru politica agricolă comună, cât şi pentru politica de coeziune şi introducerea unor criterii noi, defavorabile României, de stabilire a alocaţiilor. Victor Ponta a mai spus că, dacă va fi cazul, pentru această propunere defavorabilă, România îşi va exercita dreptul de veto.

Traian Băsescu este pus într-o situație dificilă în acest caz. Nu se știe în ce măsură Băsescu ar putea refuza proiectul propus de partenerii săi europeni, în condițiile în care, după referendumul pentru demiterea acestuia, reprezentanții  PPE, din a cărei familie face parte și PDL, au reușit să-l reinstaleze la Cotroceni, iar decontul acestui serviciu trebuie făcut.

Pe de altă parte, Traian Băsescu este susținut de Guvernul Ponta. În condițiile în care Băsescu cedează la presiunile partenerilor săi europeni, atunci USL are încă un motiv în plus pentru a demonstra că plecarea președintelui la Bruxelles a avut un rol mai mult decorativ.

Liderul europarlamentarilor PSD, Cătălin Ivan, a declarat, vineri, pentru Mediafax, că România trebuie să folosească dreptul de veto la Consiliul European, iar preşedintele Traian Băsescu va trebui să voteze pentru români, şi nu pentru prietenii săi de la Bruxelles, care l-au susţinut în vară.

 La rândul său, europarlamentarul PNL, Renate Weber, a declarat, vineri, referindu-se la folosirea dreptului de veto în Consiliul European, că România trebuie să-şi construiască o poziţie care să nu fie singulară, ci să fie parte a unui grup de ţări care să aibă aceeaşi poziţie.

 Europarlamentarul PNL a precizat că acum este un moment deosebit de important şi deopotrivă de dificil în elaborarea bugetului UE, pentru că există poziţii foarte diferite în ceea ce priveşte perspectivele pe care le urmăreşte Consiliul şi cele la care se raportează Parlamentul European.

 Europarlamentarul PDL Cristian Preda a declarat, vineri, pentru Mediafax, că regretă anunţul făcut de către premierul Victor Ponta privind folosirea de către România a dreptului de veto în Consiliul European, el arătând că România nu este în poziţia de a repeta, pe dos, scenariul britanic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel