Ponta: Băsescu dezinformează din motive electorale
Data publicării:
Autor: Căloiu Oana
WhatsApp

„Preşedintele României dezinformează din motive electorale”, a declarat premierul Victor Ponta printr-un comunicat transmis de Guvern.

"Aceasta este poziţia oficială a Guvernului legitim al României şi a majorităţii parlamentare care îl susţine. Îi cerem în mod imperativ preşedintelui României să se oprească din campania electorală şi să reprezinte România în Consiliul European conform cu interesul nostru naţional", se arată în comunicatul transmis de Guvern.

Declarațiile premierului vin ca răspuns la un comunicat transmis anterior de purtătorul de cuvânt al şefului statului, în care se arată că preşedintele face apel la partidele politice să nu implice Uniunea Europeană şi instituţiile sale în jocul politic electoral intern, acuzând "iresponsabilitatea declaraţiilor unor oficiali şi politicieni". Administraţia Prezidenţială a transmis o serie de precizări "referitor la declaraţiile antieuropene pe care unii oficiali, reprezentanţi ai unor instituţii publice, şi politicieni români le-au exprimat în ultimele zile, inclusiv la declaraţia prim-ministrului Guvernului României”, și anume, Victor Ponta a declarat, sâmbătă, la Bistriţa, că propunerea preşedintelui Consiliului European privind bugetul UE este cu 8 miliarde mai puţin pentru România, iar Traian Băsescu trebuie să voteze împotriva acesteia.

În replică, Guvernul a transmis un comunicat în care arată că Victor Ponta nu intenţionează să intre într-o dispută electorală cu preşedintele României, "fiind evident interesul acestuia din urmă de a se implica în campania pentru alegerile parlamentare din 9 decembrie, folosind în acest sens orice pretext pentru a provoca noi conflicte", dar doreşte să prezinte, la rândul său, o altă serie de precizări. În acest sens, premierul consideră că preşedintele trebuie să înţeleagă responsabilitatea pe care şi-a asumat-o prin prezenţa pe care o va avea la Consiliul European şi trebuie să folosească toate instrumentele pe care le are la dispoziţie pentru a apăra interesele cetăţenilor români, lăsând deoparte preocupările electorale. Premierul a pus accentul pe necesitatea unui buget consistent pentru care preşedintele României trebuie să-și mențină o atitudine fermă.

Totodată, premierul a adăugat că preşedintele României trebuie să conștientizeze că, ”dacă este vorba de iresponsabilitate, nimic nu este mai lipsit de responsabilitate din partea unui om politic decât să afirme repetat că ţara pe care o conduce nu este un stat de drept, doar pentru a ascunde că cetăţenii nu îl mai doresc şi nu îl mai recunosc drept reprezentat legitim al lor". Victor Ponta a susţinut că Traian Băsescu dezinformează din motive electorale, deoarece referirile sale, ca prim-ministru, la ANI şi DNA au fost făcute într-un context în care s-a precizat că românii au ales să fie parte a proiectului european şi pentru alte lucruri, cum sunt Politica de Coeziune sau Politica Agricolă Comună. Potrivit comunicatului, Victor Ponta a ținut să menționeze și de obiectivele intrării României în UE: "Eu vreau să mai vorbesc totuşi şi despre fundamentul intrării noastre în UE. Noi nu am intrat în UE doar ca să ne facă ANI şi DNA. Am înţeles, e un lucru foarte bun, e extraordinar. Noi am intrat, ca şi alte ţări, Spania, Portugalia, Grecia, Bulgaria, Ungaria, noi am intrat pentru că UE presupune coeziune şi presupune dezvoltare comună. Dacă agricultorul român are subvenţii de trei ori mai puţin decât cel francez sau german, despre ce solidaritate vorbim. Subvenţii. Asta înseamnă că o să mâncăm produse din celelalte ţări. Dacă pe Fondul de coeziune care înseamnă drumuri, care înseamnă alimentări cu apă, care înseamnă toate celelalte programe sectoriale şi regionale, avem mai puţin decât tţăile bogate, nu o să avem niciodată vreo şosea sau o autostradă ca în celelalte ţări. Deci principiul coeziunii şi al solidarităţii este unul fundamental al UE".

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel