Ponta a cerut schimbarea conducerii INS pentru greșeli grave
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu, crisan_andreescu
WhatsApp
vergil
vergil

Victor Ponta a solicitat Secretarului general al Guvernului să pregătească schimbarea conducerii Institutului Naţional de Statistică pentru "greşeala gravă" comisă în calcularea PIB pe 2011, arătând că are nevoie ca la INS să lucreze oameni pe care se poate baza.

[caption id="attachment_267736" align="alignleft" width="310"] Vergil Voineagu[/caption]

"Ne-am trezit acum, la început de an, că Institutul Naţional de Statistică, Comisia Naţională de Prognoză au greşit şi după ce în 2003, 2004 până în 2010 au greşit de fiecare dată pe plus, adică calculau un PIB şi după aia era un pic mai mare, în 2011 l-au greşit pe minus. Nu am probe să cred că este vorba de o intenţie, dar e o greşeală gravă. Anul ăsta, ca să ne înscriem în ţinta de deficit, mai trebuie să tăiem un miliard lei, dintr-o greşeală de calculat. De unde, de la sănătate, educaţie, armată, poliţie ? Cred că genul acesta de birocraţie şi de greşeli dacă acum, când suntem un guvern nou cu legitimitatea dată de vot, nu le îndreptăm, nu o să le îndreptăm niciodată. Am cerut secretarului general, o să înlocuiesc conducerea Institutului Naţional de Statistică, vreau să fie acolo nişte oameni pe care să ne putem baza când spun ceva", a spus Ponta.

 Premierul a precizat că doreşte ca la INS să fie oameni pe care să se poată baza fie când anunţă date despre PIB, fie când este vorba de "câţi cetăţeni sunt în această ţară".

 Institutul Naţional de Statistică este condus de către secretarul de stat Vergil Voineagu, numit în primăvara anului 2005 de premierul Tăriceanu.

 Joi seara, premierul a anunţat o eroare de calcul a Institutului Naţional de Statistică privind Produsul Intern Brut (PIB) va determina reducerea cheltuielilor bugetare prevăzute pentru 2013 cu aproape 1 miliard de lei pentru încadrarea în ţinta de deficit stabilită.

 Vorbind despre necesitatea construirii unui buget realist, Ponta a afirmat la B1 TV: "Apar în fiecare zi tot felul de elemente. De exemplu, am aflat la sfârşitul anului trecut, aproape de Revelion, acum mi s-a confirmat, că o greşeală de calcul a Institutului Naţional de Statistică privind Produsul Intern Brut în 2011, 2012, o greşeală care înseamnă 20 miliarde de lei la PIB în plus, calculate iniţial şi reduse acum, înseamnă implicit la deficit cheltuieli mai mici cu aproape un miliard de lei.

 Vergil Voineagu, președintele INS, a fost protagonistul unei emisiuni la RTV, în ajunul Recensământului populației din 2011, care a făcut deliciul populației la acea vreme.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel