Data publicării:

Poluarea luminoasă, un fenomen ce afectează creierul orășenilor

Autor: Steluța Indrei | Categorie: Sanatate
WhatsApp

Poluarea luminoasă este provocată de iluminatul excesiv și nejustificat din orașe. Un fenomen cu serioase consecințe asupra orășenilor: de la insomnii până la sindroame depresive. 

De la 1 iulie 2018, în Franța, reclamele luminoase trebuie să fie stinse în intervalul 01.00-06.00 dimineața. Motivul? Poluarea luminoasă. Sursele de iluminare nocturnă perturbă somnul oamenilor, avertizează medicii. 

Peste 83% din populația mondială este afectată de iluminatul public în exces, potrivit unui studiu publicat în revista Science Advances, în iunie. Intitulat „Noul atlas mondial al luminii artificiale pe cerul nocturn”, studiul constată că doar 40% dintre europeni pot admira stelele fără a fi incomodați de poluarea luminoasă. 

Pe lângă faptul că este o problemă economică și ecologică, poluarea luminoasă se dovedește foarte dăunătoare pentru sănătate. După cum explică, pentru HuffPost, dr. Marc Rey, șeful Centrului de somnologie al Spitalului La Timone din Marsilia, „poluarea luminoasă este responsabilă de depresie, obezitate și tulburări de memorie”. 

Poluarea luminoasă fură somnul

Problemele menționate de dr. Rey sunt provocate de privarea de somn. Lumina artificială dereglează ceasul biologic. Hormonul somnului, secretat când este întuneric, melatonina, este prima victimă a poluării luminoase. Sinteza melatoninei se oprește când suntem expuși la lumină diurnă sau la lumina albastră emisă de lămpile cu LED sau de ecranele dispozitivelor electronice, inclusiv televizoare, laptopuri, tablete. 

Adolescenții sunt și mai afectați, deoarece în cazul lor hormonul somnului se sintetizează mai lent decât în cazul adulților. 

Poluarea luminoasă și depresia

Depresia poate fi provocată de un puternic dezechilibru la nivelul sistemului hormonal. Aceeași dereglare poate antrena pierderi de memorie și deficit de atenție. Pot apărea tulburări de alimentație, creșterea poftei de mâncare, ducând la acumularea kilogramelor în plus. Aceasta este una din explicațiile pentru care oamenii care muncesc noaptea sunt mai expuși la obezitate decât ceilalți, afirmă dr. Marc Rey. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel