Poluarea, factor de risc și pentru rinichi
Poluarea aerului nu ne afectează doar plămânii sau inima, ci și rinichii. Cercetătorii americani au identificat o legătură strânsă între poluarea atmosferică, mai exact particulele fine, și prevalența insuficienței renale cronice.
Studiile care scot la iveală efectele negative ale poluării atmosferice asupra sănătății sunt tot mai numeroase. Astmul, bolile cardiace, diabetul, cancerele, infertilitatea sunt favorizate de poluare. Recent, oamenii de știință de la Universitatea din Michigan au aflat că poluarea se află și la originea insuficienței renale cronice. La această concluzie ajunge studiul lor publicat în PLOS One.
Insuficienta renală apare atunci când rinichii unei persoane nu mai filtrează corect sângele. În cazurile severe de insuficiență renală este nevoie de dializă.
Cercetătorii au analizat dosarele medicale a 1,1 milioane de americani și au corelat informațiile cu date privind poluarea atmosferică în diverse zone. Astfel au stabilit asocierea dintre expunerea la particule fine și prevalența insuficienței renale cronice. Legătura este clară: cu cât zona este mai poluată, cu atât cazurile de insuficiență renală sunt mai numeroase.
Rinichii, în prima linie de front
Potrivit cercetătorilor, particulele fine din aer sunt aproape imposibil de evitat și pot ajunge peste tot în organism. Ele provin în special din poluarea produsă de mijloacele de transport, industrie și chiar în locuințe. Dar pe lângă particulele fine, poluarea atmosferică presupune de asemenea metale rele (plumb, mercur, cadmiu), și acestea având efecte nocive asupra rinichilor.
„Comparabilă cu fumatul, poluarea atmosferică conține substanțe toxice care pot afecta direct rinichii”, explică Jennifer Bragg-Gresham, autoarea principală a studiului.
„Rinichii filtrează un mare volum de sânge, iar când ceva afectează sistemul circulator, ei vor fi primii care vor resimți efectele”, a adăugat ea.
Persoane care au cel mai mult de suferit
Persoanele care suferă deja de diabet, obezitate, hipertensiune arterială sau boli cardiace prezintă un risc major de a dezvolta insuficiență renală cronică. De aceea, cercetătorii le recomandă acestor persoane - mai ales dacă locuiesc în zone foarte aglomerate - să-și ia măsuri de precauție, cum ar fi purtarea unei măști, evitarea ieșirilor la ore de vârf și practicarea unei activități fizice în zonele intens circulate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News