Data publicării:

Polonia vrea să își modifice programul de închidere a minelor de cărbune

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Polonia își poate modifica planul de a închide minele de cărbune până în 2049, din cauza războiului din Ucraina și a sancțiunilor asupra cărbunelui rusesc.

Polonia ar putea avea nevoie să încetinească procesul de închidere a minelor de cărbune, dată fiind criza energetică din Europa, a declarat viceprim-ministrul țării.

Jacek Sasin, care este și ministrul polonez al activelor de stat, a declarat miercuri postului public polonez Radio 3 că, deși modelul țintă al sectorului energetic polonez se bazează pe surse de energie regenerabilă, minele sale de cărbune trebuie să fie valorificate într-un moment incert ca acesta.

„Trebuie să ne gândim la programul nostru de închidere a minelor de cărbune, iar procesul poate fi încetinit”, a spus Sasin ascultătorilor.

„Trebuie să folosim cărbunele la cel mai înalt nivel și asta necesită creșterea extracției, mai ales în fața embargoului asupra Rusiei”, a adăugat Sasin.

Ministrul este de părere că respectivele companii miniere ar trebui să crească producția și asta înseamnă investiții în industria minieră și creșterea importurilor din alte surse.

Vicepremierul a recunoscut că cărbunele polonez este scump, ceea ce a explicat prin dificultățile pe care le prezintă condițiile geologice poloneze.

„Forăm mai adânc pentru el și este exploatat în zonele urbane, unde pot apărea daune miniere. De asemenea, există o concentrație mare de metan”, a spus el.

El a adăugat că prețul cărbunelui polonez este încă competitiv în comparație cu prețurile de pe piața mondială.

„Nu este la fel de ieftin ca cel rusesc, dar este în continuare competitiv”, a insistat Sasin.

Polonia urma să depună o cerere de notificare a unui contract social privind mineritul la Comisia Europeană, până la începutul anului în curs. Acesta conținea un program de închidere a minelor de cărbune până în 2049. Cu toate acestea, în fața războiului din Ucraina și a sancțiunilor îndreptate împotriva Rusiei, Polonia dorește să modifice planul pentru anumite mine de cărbune și să prelungească durata de viață a acestora, scrie RMX.

Andrzej Duda și președinții statelor baltice au mers la Kiev. Imagini impresionante alături de Zelenski

 

Președinții Poloniei, Lituaniei, Letoniei și Estoniei au ajuns la Kiev cu trenul. Ei au fost întâmpinați  de premierul Ucrainei, Denis Șmigal.

Cele patru țări „își arată sprijinul față de Ucraina și față de președintele Zelenski”, a scris pe Twitter consilierul președintelui polonez Andrzej Duda, Jakub Kumoch, notează Digi24.

Președintele polonez Andrzej Duda, președintele lituanian Gitanas Nauseda, președintele leton Egils Levits și președintele eston Alar Karis se vor întâlni cu Zelenski pentru a „arăta un sprijin puternic poporului ucrainean”, a spus și Alas Karis. 

Subiectele care vor fi discutate în cadrul întâlnirii vor fi acordarea de ajutor civililor și militarilor ucraineni și investigarea crimelor de război comise de militarii ruși în Ucraina (vezi imaginile AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel