Polonia vorbește de „începutul sfârșitului pandemiei“: Sperăm ca din martie să luăm decizii îndrăznețe
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Autoritățile din Polonia spun că din martie ar putea lua „decizii îndrăznețe privind ridicarea restricțiilor”.

Ministrul polonez al Sănătății, Adam Niedzielski, a anunțat că vârful celui de-al cincilea val de coronavirus a fost atins în Polonia, deoarece a fost înregistrată o scădere a numărului de infecții cu SARS-CoV-2 pentru a doua săptămână consecutiv.

„Sper că în martie vom putea lua decizii îndrăznețe privind ridicarea restricțiilor. Avem de-a face cu începutul sfârșitului pandemiei”, a anunțat Niedzielski.

El a explicat că al cincilea val al pandemiei și numărul de infecții nu are ca rezultat creșteri dinamice ale internărilor. El a adăugat că știa că un număr mare de polonezi se confruntă cu virusul în afara sistemului și se testează independent.

Niedzielski a declarat că 5.000 de paturi de spital vor fi reinstalate în sistem pentru alte boli decât Covid-19, potrivit unui raport din versiunea poloneză a Business Insider. De asemenea, începând cu 15 februarie, perioada de izolare a persoanelor infectate va fi scurtată de la 10 la șapte zile, iar carantina pentru alte persoane care locuiesc în aceeași casă va fi impusă doar în perioada în care persoana infectată se află în izolare.

Se desființează carantina bazată pe contact

Ministerul polonez al Sănătății a decis, de asemenea, să desființeze carantina bazată pe contact și, începând cu 11 februarie, carantina pentru sosirile din afara zonei Schengen va fi ridicată.

În plus, ministrul Educației, Przemysław Czarnek, a indicat că ministerul va accelera reîntoarcerea la educația în școli pe 21 februarie. Ministrul Czarnek a adăugat că ridicarea carantinei va facilita foarte mult funcționarea școlilor.

Ambii miniștri au subliniat că educația la fața locului este o prioritate pentru guvern și nu au prevăzut o întoarcere la școala online. Cu toate acestea, decizia ar putea fi schimbată din cauza situației pandemice din țară.

De asemenea, Ministerul Sănătății a anunțat că pe 9 februarie au fost confirmate 46.872 de infecții în Polonia; 5177 fiind reinfectări. 310 de persoane au murit din cauza virusului, iar 557.319 sunt în prezent în carantină, scrie RMX.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel