Polonia va trimite avioane de luptă Ucrainei
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Polonia urmează să trimită Ucrainei patru avioane de luptă MiG-29 în zilele următoare, urmând să suplimenteze ajutorul mai târziu.  

„În primul rând, literalmente, în următoarele câteva zile, vom preda, din câte îmi amintesc, patru avioane Ucrainei în stare de funcționare”, a declarat președintele polonez Andrzej Duda, joi, scrie Sky News.

„Restul sunt în curs de pregătire, service”.

În urm acestui anunț, Polonia devine prima țară membră NATO care a îndeplinit cererile tot mai urgente ale guvernului ucrainean de avioane de război.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a spus în repetate rânduri că țara sa are nevoie de avioane pentru a lupta eficient împotriva invaziei Rusiei.

Atât Marea Britanie, cât și SUA au exclus trimiterea de avioane de luptă F-16 în Ucraina.

Națiunile occidentale nu sunt dispuse să ofere Ucrainei avioane de luptă, în ciuda avantajului clar pe care l-ar aduce, din cauza temerii persistente că acest lucru va precipita o extindere a conflictului dincolo de granițele Ucrainei.

Există îngrijorări că trimiterea unei astfel de tehnologii ar putea escalada conflictul și ar putea fi privită de Rusia drept intrarea NATO în război, prin procură.

Președintele Duda nu a spus dacă alte țări vor face aceeași mișcare, deși Slovacia a transmis că își va trimite MiG-urile dezafectate în Ucraina.

Polonia s-a numărat printre cei mai activi aliați care au făcut eforturi pentru ca mai multe arme să fie furnizate Ucrainei.

Pentru început, va preda patru MiG-29 mai vechi din era sovietică. Restul trebuie verificate și vor fi furnizate ulterior.

Președintele Duda a declarat anterior pentru Sky News că Ucraina va avea nevoie de „avioane moderne în viitor” pentru a opri agresiunea rusă.

Totodată, el a subliniat faptul că piloții ucraineni au nevoie de pregătire.

Președintele Duda a spus că Polonia are aproximativ 10-20 de avioane MiG-29.

Polonia a trimis deja 14 tancuri Leopard 2 de fabricație germană în Ucraina.

Întrebat, săptămâna trecută, câte avioane MiG-29 ar putea furniza Varșovia, șeful biroului președintelui, Pawel Szrot, a spus că „cu nu vor fi chiar 14”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel