Data actualizării:
Data publicării:

Polonia și Ungaria, cot la cot în respingerea pactului privind migrația și azilul

Autor: Mihai Preda | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Miercuri, Parlamentul European a dat aprobarea sa mult așteptată celei de-a 10 texte legislative ale Pactului UE privind Azil și Migrație, punând capăt unui blocaj prelungit și deschizând drumul spre modificări ample ale politicii de migrație a blocului. Cu toate acestea, Polonia și Ungaria au găsit un consens scurt, respingând public acordul.

Pactul, care a fost elaborat timp de ani de zile, vizează accelerarea procesului de azil, relocarea migranților din țările de frontieră și simplificarea procesului de deportare a solicitanților neeligibili la azil. Deși președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au salutat acordul ca fiind istoric, acesta a fost aspru criticat de alții, inclusiv ONG-uri, alături de europarlamentari de extremă dreaptă și de extremă stânga, relatează POLITICO.

Prim-ministrul Poloniei, Donald Tusk, a respins vehement ideea unui mecanism de relocare, care ar transfera migranți din țările de frontieră către alte națiuni membre ale UE, angajându-se să găsească o cale de a exempta Polonia de acesta. "Vom găsi... metode astfel încât, chiar dacă acest pact va intra în vigoare în mai mult sau mai puțin forma în care a fost votat astăzi în Parlament, vom proteja Polonia de mecanismul de relocare", a declarat Tusk reporterilor miercuri.

Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orbán, a criticat, de asemenea, acordul pe rețelele de socializare, numindu-l "un alt cuțit în sicriul Uniunii Europene". "Unitatea a murit, granițele sigure nu mai există. Ungaria nu va ceda niciodată nebuniei migrației de masă! Avem nevoie de o schimbare la Bruxelles pentru a opri migrația!", a spus Orbán.

Budapesta și Varșovia au condus de mult timp rezistența împotriva pactului privind migrația, amenințând și reușind ocazional să-i împiedice progresul. Cu toate acestea, foștii aliați au devenit opozanți de la alegerile din Polonia de la sfârșitul anului trecut, când Tusk, fost președinte al Consiliului European de centru-dreapta, l-a înlocuit pe Orbán și pe aliații săi naționaliști din Varșovia, făcând din acordul lor unul puțin probabil.

Statele membre ale UE trebuie acum să aprobe legislația.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel