Polonia rupe acordul cu Rusia privind gazoductul Yamal-Europa
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Polonia rupe acordul cu Rusia privind gazoductul Yamal-Europa / Foto: Facebook Gazprom
Polonia rupe acordul cu Rusia privind gazoductul Yamal-Europa / Foto: Facebook Gazprom
Polonia va rupe acordul cu Rusia privind gazoductul Yamal-Europa.

Polonia a decis să rezilieze acordul cu Rusia privind gazoductul Yamal-Europa în legătură cu invazia Federației Ruse în Ucraina, a declarat luni Anna Moskwa, ministrul polonez al Climei și Mediului, scrie Interfax.

Acțiunile Federației Ruse în Ucraina au confirmat „fidelitatea hotărârii guvernului polonez de a deveni complet independent de gazul rusesc”. „Întotdeauna am știut că Gazprom este un partener de încredere”, a scris Anna Moskwa pe Twitter.

La începutul lunii mai, Federația Rusă a impus sancțiuni de blocare companiei poloneze EuRoPol GAZ S.A., care este proprietarul tronsonului polonez al gazoductului Yamal-Europa. În raport cu aceste persoane, care au căzut sub sancțiuni, orice tranzacție este interzisă. Aceasta include o interdicție separată a intrării în porturile Federației Ruse, a plăților și a tranzacțiilor cu valori mobiliare.

În aprilie, Gazprom a suspendat complet livrările de gaz către Bulgargaz (Bulgaria) și PGNiG (Polonia) din cauza neplatei combustibilului în ruble, scrie presa rusă. Plățile pentru gazele furnizate de la 1 aprilie trebuie efectuate în ruble folosind noile detalii, despre care au fost informate contrapărțile, după un decret semnat de Vladimir Putin în acest sens.

VEZI ȘI: Gazprom nu va mai livra gaz spre Europa prin conducta Yamal din Polonia

Gazoductul Yamal-Europa, lung de peste 2.000 km de la Torzhok la Frankfurt-on-Oder, a atins capacitatea de proiectare de 33 de miliarde de metri cubi. m pe an - în 2006. Secțiunea poloneză are 683 km din partea liniară și cinci stații de compresoare.

VEZI ȘI: Impactul sancțiunilor rusești asupra Europei. Cât gaz a restricționat Putin la exportul către statele UE

Lituania a renunțat la gazul, petrolul şi electricitatea rusească

Lituania anunță că a renunțat definitiv la importul de gaze, petrol şi electricitate din Rusia, în semn de solidaritate cu Ucraina, astfel anunțând că nu va mai finanța “maşina de război a Rusiei”. Ministrul lituanian al Energiei a mai declarat că speră ca nevoia de electricitate să fie acoperită prin producţia locală de energie verde. Președintele Lituaniei anunțase deja aceasta intenție încă din luna martie a acestui an. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel