Polonia renunță la cărbune, sursa de energie care îi asigură 70% din necesar. Planurile guvernului condus de Tusk
Polonia se pregătește să anunțe o dată-limită pentru renunțarea la energia generată din cărbune, potrivit secretarului de stat pentru Mediu, Urszula Zielinska, marcând o schimbare semnificativă față de poziția anterioară a guvernului în privința schimbărilor climatice, scrie Reuters.
După alegerile din octombrie 2023, care au pus capăt a opt ani de guvernare a partidului Lege și Justiție (PiS), noul guvern afirmă că intensifică eforturile privind protejarea mediului înconjurător, inclusiv prin stabilirea unei date de renunțare la energia pe bază de cărbune.
"Doar cu o dată-limită industria și oamenii pot planifica. Da, absolut, vom căuta să stabilim o dată-limită", a declarat Zielinska reporterilor la Bruxelles.
Polonia obține aproximativ 70% din energia sa din cărbune, cea mai mare sursă de emisii de CO2, deși a crescut generarea de energie eoliană și solară în ultimii ani.
Guvernul anterior a încheiat un pact cu sindicatele pentru a continua exploatarea minelor de cărbune până în 2049. Cu toate acestea, oamenii de știință afirmă că este nevoie de tăieri profunde ale emisiilor provenite din arderea cărbunelui în această decadă pentru a evita schimbări climatice severe. Secretarul General al ONU, António Guterres, a îndemnat toate țările din Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) să renunțe la cărbune până în 2030.
Zielinska, numită în funcție în decembrie, a declarat că noul guvern reevaluează planurile climatice și energetice ale Poloniei, iar orice modificări vor sprijini lucrătorii și industriile afectate.
FOTO: Pexels
"Totul este în curs de revizuire și cu scopul de a intensifica eforturile, dar și de a asigura persoanele care ar putea fi cel mai afectate, precum și industriile, pentru a ne asigura că acestea fac o tranziție lină către noi domenii verzi", a spus ea.
Aceste declarații reprezintă o schimbare de ton din partea Poloniei, care a fost opusă unor măsuri de mediu din cadrul Uniunii Europene. Varșovia a dat în judecată Bruxelles-ul anul trecut, încercând să anuleze politicile climatice ale UE, inclusiv interdicția din 2035 pentru noi mașini cu emisii de CO2.
Zielinska a spus că Varșovia este pregătită să adopte și o țintă pentru reducerea emisiilor UE cu 90% până în 2040, insistând asupra abordării responsabile a impactului asupra societății.
Cu toate acestea, în comentarii publicate mai târziu luni pe platforma de socializare X, părea să își atenueze tonul.
"Cu toate acestea, aceasta nu înseamnă că avem deja o declarație clară privind ținta de reducere a emisiilor pentru 2040 la o etapă atât de timpurie", a scris ea.
"Astăzi, declarăm deschiderea pentru negocieri și anunțarea abordării constructive a Poloniei în politica climatică... Poziția guvernului privind ținta climatică pentru 2040 va fi dezvoltată după ce propunerea detaliată a Comisiei va fi anunțată."
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News