Polonia. Partidul naționalist a câștigat alegerile europarlamentare (sondaj)
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Polonia
Polonia
Partidul naţionalist polonez Lege şi Justiţie (PiS) a câştigat alegerile europene cu circa 42,4% din voturi, în faţa Coaliţiei Europene din care face parte şi Platforma Civică a fostului premier şi actual preşedinte al Consiliului European, Donald Tusk, care ar fi obţinut circa 39,1% din voturi, conform unui sondaj la ieşirea de la urne, informează agenţiile Reuters şi EFE.

La mare distanţă pe locul trei se regăseşte partidul Primăvara condus de activistul gay Robert Biedron, cu 6,6%, urmat de partidul ultraconservator şi eurosceptic Konfederacja, cu 6,1%.

Prezenţa la urne a fost de 43%, mult peste cea de 23,8% din 2014.

Într-un sondaj de dinaintea scrutinului, Coaliţia Europeană, alcătuită din partide ale întregului spectru politic, preluase conducerea în faţa partidului de guvernământ PiS, rezultat pus atunci pe seama emoţiei create de difuzarea unui documentar despre abuzuri sexuale comise de preoţi catolici împotriva unor copii, formaţiunea PiS având relaţii puternice cu Biserica Catolică.

Aceste alegeri au fost un test înaintea alegerilor legislative ce se vor desfăşura către sfârşitul anului şi la care Coaliţia Europeană speră să înlăture de la putere formaţiunea PiS, aflată în conflict cu Bruxelles-ul pe tema statului de drept.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel