Data publicării:

Polonia i-a interzis ambasadorului Rusiei să depună flori la cimitirul memorial din Varșovia

Autor: Elena Didila | Categorie: Stiri
WhatsApp
Fotografie cu rol ilustrativ. Sursa: Veronika Valdova/ Pexels
Fotografie cu rol ilustrativ. Sursa: Veronika Valdova/ Pexels
Ambasadorului Rusiei în Polonia, Serghei Andreev, i s-a refuzat accesul să depună flori la Cimitirul Memorial din Varșovia.

Cimitirul din Varșovia este locul unde au fost înmormântați mulți soldați și civili polonezi care au murit în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, inclusiv cei care au fost uciși în Masacrul de la Katyn din 1940, unde forțele sovietice au executat peste 20.000 de ofițeri polonezi, potrivit BNN.

Oficialii polonezi au refuzat accesul ambasadorului rus

Potrivit rapoartelor, oficialii polonezi i-au refuzat ambasadorului rus accesul în cimitir, invocând tensiunea continuă între cele două ţări. Relația dintre Polonia și Rusia a fost tensionată în ultimii ani, Polonia acuzând Rusia că se amestecă în treburile sale interne și că manifestă un comportament agresiv.

Răspunsul Rusiei

Ca răspuns la interdicție, Ambasada Rusiei din Varșovia a emis o declarație în care își exprimă dezamăgirea și condamnă ceea ce ei au descris drept o ”provocare”. Ambasada a cerut Guvernului polonez și o explicație oficială.

Tensiuni între Rusia și Polonia

Tensiunile dintre Rusia și Polonia au fost mari în ultimii ani, Polonia aderând la NATO în 1999 și la Uniunea Europeană în 2004. Pe lângă acuzațiile de amestec în afacerile sale interne, Polonia a acuzat și Rusia că a anexat Crimeea și a sprijinit rebelii separatiști din estul Ucrainei.

Context istoric

Refuzarea accesului la Cimitirul Memorial din Varșovia are o semnificație istorică, având în vedere istoria lungă și complexă dintre Polonia și Rusia. Masacrul de la Katyn, în special, a fost o sursă de tensiune între cele două țări, Rusia negând responsabilitatea pentru atrocitate până în 1990.

Implicații internaționale

Incidentul a atras atenția internațională și este probabil să încordeze și mai mult relațiile dintre Rusia și Polonia, precum și dintre Rusia și alte țări occidentale. De asemenea, evidențiază tensiunile existente între Rusia și NATO și tensiunile geopolitice mai ample din Europa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel