Polonia dezvăluie o rețea de spioni rusă
Data publicării:
Autor: George Eduard Caramiciu
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Serviciile speciale ale Poloniei investighează activitățile unei rețele de spioni care acționează în numele Rusiei în Uniunea Europeană, a raportat outlet-ul polonez Onet pe 28 martie, citându-l pe Jacek Dobrzynski, purtătorul de cuvânt al Ministrului Coordonator al Serviciilor Speciale.

Potrivit lui Dobrzynski, forțele de ordine au efectuat percheziții în Varșovia și Tychy, desfășurând o anchetă comună cu mai multe servicii de securitate europene, inclusiv parteneri din Cehia.

"Ca rezultat, au fost documentate activități menite să organizeze inițiative și campanii media pro-ruse în țările UE", a declarat Agenția de Securitate Internă a Poloniei într-un comunicat.

Scopul rețelei de spioni era să slăbească poziția Poloniei pe scena internațională și să discrediteze Ucraina și instituțiile UE.

Potrivit anchetei, cei vinovați au lansat site-ul voice-of-europe.eu, pe care au publicat articole, declarații, comentarii și interviuri care reflectau propaganda pro-Kremlin.

Serviciile speciale au adăugat că acest caz este legat de o anchetă "în cadrul căreia au fost colectate probe împotriva unui cetățean polonez suspectat de spionaj în folosul serviciilor speciale rusești." Atunci, un tribunal polonez a stabilit că bărbatul era finanțat de angajații serviciilor de informații ruse pentru a răspândi propagandă și a efectua provocări politice. Scopul era să construiască zone de influență rusești în Europa, se menționează în raport.

Pe 27 martie, serviciul polonez de combatere a serviciilor militare a inițiat o anchetă împotriva comandantului Eurocorps, generalul Jaroslaw Gromadzinski, determinându-l să fie demis din funcție.

Gromadzinski și-a preluat postul de comandant al Eurocorps în iunie 2023. Înainte de această numire, a fost consilier al șefului Statului Major General în Polonia.

Recent, a lucrat și cu Grupul Internațional de Asistență pentru Securitate - Ucraina din Wiesbaden, unde, alături de personalul militar american, a fost responsabil pentru pregătirea trupelor ucrainene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel