Polonia dezvăluie detalii despre noul concept strategic al NATO privind Rusia
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Ministrul de Externe al Poloniei a oferit detalii privitoare la noul concept strategic al Alianței Nord-Atlantice privind raportarea la Federația Rusă.

Noul concept strategic al NATO va identifica Rusia drept principalul adversar al pactului, ceea ce înseamnă că va fi un imperativ pentru apărarea colectivă, potrivit diplomatului șef al Poloniei, Zbigniew Rau.

Ministrul polonez de externe a participat la reuniunea liderilor diplomației statelor NATO la Bruxelles pentru unde a discutat despre situația actuală din Ucraina și consecințele geopolitice mai ample, pe lângă conceperea unei noi strategii NATO pentru a merge mai departe.

Rau a confirmat că Polonia va continua să ceară baze NATO permanente în toată țara și a dezvăluit că întâlnirea a lucrat la conceptul strategic pentru NATO, care va fi aprobat la summit-ul de la Madrid din luna iunie a acestui an.

„Se pare că va trebui să presupunem că principalul nostru adversar și principala amenințare este Rusia”, a spus ministrul.

„A doua ipoteză a noastră va fi nevoia de apărare colectivă ca prioritate supremă deasupra unor chestiuni precum consolidarea încrederii, soluționarea conflictelor, care pot fi gestionate de alte instituții”, a concluzionat el, adăugând că apărarea întregului teritoriu al NATO va fi acum un element fundamental și va fi în sarcina întregii alianțe.

Ministrul polonez de externe a explicat că în discuția miniștrilor de externe ai NATO de la Bruxelles s-a dezbătut și „în ce măsură ajutorul individual – fie el umanitar sau de arme – ar trebui coordonat sub auspiciile NATO sau dacă ar trebui lăsat la nivel individual și la aprecierea fiecărui stat”

El a menționat că „nu există decizii finale”, dar a explicat că „cel mai probabil, rezerva de ajutor coordonat de NATO ar putea crește”, scrie RMX.

Forțele belaruse au atacat o patrulă poloneză în zona de graniță. Varșovia acuză Moscova de „operațiune hibridă” împotriva Poloniei și NATO

Doi polițiști polonezi au fost atacați, duminică, de soldații belaruși, care au aruncat cu pietre și alte obiecte către cei doi, a dezvăluit poliția de frontieră poloneză. Un ofițer al poliției de frontieră și un soldat al armatei poloneze au fost răniți în atac, iar un vehicul al poliției de frontieră a fost avariat.

Maiorul Katarzyna Zdanowicz, purtătorul de cuvânt al Unității Regionale de Grăniceri Podlaski, a povestit cum ofițerul de Grăniceri a fost lovit în braț, iar soldatul în genunchi, în timp ce caroseria vehiculului a fost avariată și unele geamuri au fost sparte.

Purtătorul de cuvânt al ministrului-coordonator al serviciilor speciale, Stanisław Żaryn, a abordat atacul asupra militarilor polonezi, spunând că regimul Lukașenko din Belarus desfășoară o „operațiune hibridă” împotriva Poloniei, care este „o parte a planului agresiv al Rusiei împotriva NATO” (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel