Polonia, controale ample la toate transporturile de cereale din Ucraina. Fermierii polonezi au blocat toate punctele de trecere între cele două țări
Data publicării:
Autor: Sonia Baciu
WhatsApp
FOTO cu rol ilustrativ: IMAGO/Ardan Fuessmann via Reuters Connec
FOTO cu rol ilustrativ: IMAGO/Ardan Fuessmann via Reuters Connec
Fermierii polonezi au blocat toate punctele de trecere dintre Polonia și Ucraina, nemulțumiți de politicile UE legate de importurile ieftine de cereale ucrainiene.

Polonia a anunțat că întenționează să înceapă efectuarea de controale de calitate la toate livrările de cereale din Ucraina, a declarat luni secretarul de stat din Ministerul polonez al Agriculturii, Michal Kolodziejczak, într-un moment în care fermierii polonezi continuă protestele la scară naţională împotriva politicilor UE, inclusiv a celor care permit importurile de cereale ieftine din Ucraina, transmite Reuters, scrie Agerpres.

Amintim că, de vineri, fermierii polonezi au început să blocheze drumurile din întreaga ţară precum şi punctele de trecere a frontierei cu Ucraina, demarând o grevă generală care va dura o lună, în semn de protest faţă de politicile UE şi lipsa de măsuri guvernamentale pentru protejarea mijloacelor lor de trai.

Reprezentanţii noului guvern pro-european de la Varşovia au spus că înţeleg greutăţile cu care se confruntă fermierii şi au adăugat că sprijinul oferit Ucrainei, în lupta sa împotriva invaziei ruseşti, nu trebuie să vină pe seama fermierilor polonezi.

”Astăzi...voi cere ca toate transporturile de cereale care sunt exportate şi au un embargou impus asupra lor să fie controlate în Polonia", a declarat Michal Kolodziejczak pentru agenţia de presă PAP.

Potrivit acestuia, atunci când aceste cereale ajung în Germania şi, după examinare, se dovedesc a fi de calitate slabă, ”în 99% din cazuri revin în Polonia în calitate de cereale europene” şi nu ucrainene.

Fermierii din mai multe țări europene, prosteste ample

Fermierii din Franţa, Belgia, Portugalia, Grecia, Spania şi Germania au protestat faţă de constrângerile impuse asupra lor de măsurile UE destinate combaterii schimbărilor climatice, precum şi faţă de creşterea costurilor şi a ceea ce ei susţin că este concurenţa incorectă a produselor din străinătate. Fermierii polonezi au criticat în mod special importurile de alimente ieftine provenite din ţara vecină Ucraina.

Citește și: Ciolacu, acord privind încetarea protestelor fermierilor și transportatorilor

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel