Data publicării:

Polonia cere și al șaptelea pachet de sancțiuni pentru Rusia

Autor: Neagoe Narcis-Florentin | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Pexels. Imagine cu rol ilustrativ
Foto: Pexels. Imagine cu rol ilustrativ
Polonezii vor noi măsuri împotriva Rusiei, în încercarea de a opri invazia asupra Ucrainei.

Guvernul polonez cere noi măsuri punitive împotriva Rusiei, pentru a menţine presiunea economică asupra Moscovei şi a pune capăt invaziei asupra Ucrainei, informează sâmbătă Agerpres.

"Din punctul nostru de vedere, un al şaptelea pachet de sancţiuni ar trebui impus cât mai curând posibil. Trebuie să menţinem presiunea", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe polonez, Lukasz Jasina, pentru publicaţia germană Welt am Sonntag, înainte de summitul de luni al miniştrilor de externe din UE ce va avea loc la Luxemburg. "Mergem înainte cu aceasta, ne bucurăm de susţinerea partenerilor noştri baltici şi sperăm că şi alţi europeni vor accepta să înăsprească sancţiunile împotriva Rusiei", a adăugat Jasina.

Rusia a fost lovită puternic de cel de-al șaselea pachet de sancțiuni

La rândul său, ministrul de externe adjunct al Poloniei, Marcin Przydacz, a declarat pentru Welt am Sonntag că cel de-al şaselea pachet de sancţiuni "a lovit Rusia puternic", dar că "noi nu am putut încă să-l slăbim suficient pe Putin şi maşinăria lui militară". "Avem nevoie de sancţiuni noi şi mai aspre", a subliniat el.

Polonia face lobby pe lângă partenerii săi europeni pentru sprijinirea celui de-al şaptelea pachet de sancţiuni, a spus Marcin Przydacz, adăugând: "Trebuie să acţionăm în mod coordonat ca europeni".

Exportul de tehnologii către rusia ar putea fi oprit complet



Întrebat despre ce ar putea conţine cel de-al şaptelea pachet de sancţiuni, Przydacz a răspuns: "Vrem să oprim complet exportul de tehnologii europene către Rusia". Aceasta ar trebui să includă produse de uz civil care ar putea fi folosite şi în scopuri militare, a adăugat el, subliniind că UE "trebuie să acţioneze mai puternic împotriva băncilor ruseşti şi împotriva propagandei ruse şi canalelor de dezinformare".

Cele 27 de ţări membre ale UE au adoptat al şaselea pachet de sancţiuni la începutul lui iunie. Printre alte acţiuni punitive, acesta prevede un embargo petrolier de amploare, interzicerea ma multor mass-media ruseşti în Europa şi excluderea celei mai mari bănci a Rusiei, Sberbank, din reţeaua de comunicare financiară Swift.

Ministerul Apărării din Slovacia a fost atacat de hackeri

 

Ministrul slovac al Apărării, Jaroslav Nad, a anunţat vineri că instituţia pe care o conduce a fost atacată de hackeri neidentificaţi. "Acest atac a fost relativ mare, foarte mare", a declarat oficialul postului TV de ştiri TA3 citat de Agerpres. El a precizat că mecanismele de securitate ale serviciului de informaţii al armatei au permis contracararea atacului, lansat coordonat de la mai multe adrese IP din întreaga lume, împiedicând furtul de date.

Deşi nu s-a putut dovedi deocamdată nicio legătură a agresiunii informatice cu Rusia, Nad a exprimat suspiciunea că a fost o consecinţă a livrărilor de armament din Slovacia pentru Ucraina. Cu o zi înainte, ministrul anunţase că ţara sa a trimis ucrainenilor cinci elicoptere militare, pentru care intenţionează să obţină plata din partea Uniunii Europene.

Anterior, Slovacia cedase Ucrainei singurul său sistem de apărare antiaeriană, S-300, şi alte arme, în valoare totală de 150 de milioane de euro. Pentru a asigura protecţia Slovaciei, Germania, Olanda şi Statele Unite au desfăşurat în schimb pe teritoriul slovac patru sisteme de rachete Patriot.

Se aşteaptă în curând un alt transfer similar: slovacii vor trimite Ucrainei atacate de Rusia avioane de luptă model sovietic MiG-29 şi vor beneficia în schimb de protecţia spaţiului aerian de către Polonia şi Cehia. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel