Polonezii îl critică pe Papa Francisc, după ce a zis că „lătratul NATO“ a dus la atacarea Ucrainei de Rusia: Naivitate și lipsă de realism
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Mai mulți comentatori din Polonia au criticat comentariile Papei Francisc referitoare la atacarea Ucrainei de Rusia.

Comentatorul catolic polonez Tomasz Terlikowski s-a alăturat mai multor polonezi care critică remarcile Papei Francisc referitoare la faptul că una dintre cauzele războiului din Ucraina ar fi putut fi „lătratul NATO la ușa Rusiei” (citește AICI).

Terlikowski a comentat pe rețelele de socializare interviul Papei Francisc și l-a numit „dramatic atât din punct de vedere intelectual, cât și politic”.

Suveranul Pontif a declarat că este gata să se întâlnească cu Putin la Moscova și și-a exprimat lipsa de voință de a călători la Kiev, remarcând că una dintre cauzele agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei ar fi putut fi „lătratul NATO la ușa Rusiei”.

Terlikowski a spus că nu a putut decide ce a fost mai rău în interviu: „naivitatea sau lipsa de viziune”, după care l-a criticat pe Papa Francisc, în Corriere della Sera, pentru că și-a exprimat îndoielile cu privire la trimiterea de arme în Ucraina:

„Nu pot să răspund la întrebarea dacă este corect să înarmezi ucrainenii. Lucrul clar este că armele sunt testate în acel loc. Rușii știu acum că tancurile nu sunt folositoare și se gândesc la alte lucruri. Se duc războaie pentru asta: pentru a testa armele pe care le-am produs. Acesta a fost cazul Războiului Civil Spaniol, înainte de al Doilea Război Mondial. Comerțul cu arme este un scandal și puțini se opun”, a spus Papa Francisc.

Critici și pentru întâlnirea cu Viktor Orbán

De asemenea, întâlnirea Papei Francisc cu Viktor Orbán a stârnit furia lui Terlikowski, potrivit publicației poloneze wp.pl. El spune că simte că Papa demonstrează o lipsă totală de realism atunci când îl ia în serios pe Orbán în afirmațiile sale conform cărora Putin va pune capăt războiului în data de 9 mai. Terlikowski consideră că Papa a înțeles total greșit afirmația privind încheierea războiului și că declarațiile lui Putin sunt mai degrabă un semn de escaladare decât de sfârșit al războiului.

Papa Francisc a fost larg criticat în Polonia pentru poziția sa față de război. Există o iritare față de strategia Suveranului Pontif de a se plasa pe o cale de mijloc între Rusia și Ucraina și pentru faptul că a fost reticent în a condamna categoric agresiunea lui Putin și a Federației Ruse, scrie RMX.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel