Data publicării:

Polonezii blochează toate punctele de trecere a frontierei cu Ucraina: Mii de camioane așteaptă pe sute kilometri

Autor: George Eduard Caramiciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Fermierii polonezi protestează în continuare împotriva modului în care este gestionată situația cerealelor ucrainene, chiar dacă mare parte dintre ele ajung în țările care se confruntă cu foametea.

Protestatarii polonezi continuă să blocheze traficul la toate punctele de trecere a frontierei, oprind toate camioanele care trec granița, a declarat purtătorul de cuvânt al Serviciului de Gardă de Frontieră, Andriy Demchenko, la televiziunea națională pe 3 martie, potrivit Englishnv.ua.

„Fermierii polonezi continuă să blocheze traficul pentru camioane”, a spus Demchenko.

„Există șase locații: patru în regiunea Lviv și două în regiunea Volîn. Până în dimineața aceasta, în total peste 2.400 de camioane așteaptă în coloane în toate aceste locuri din Polonia încercând să intre în Ucraina.”

Conform purtătorului de cuvânt al SGPF, gardienii de frontieră ucraineni înregistrează cea mai mare coadă de camioane la punctele de trecere Krakivets și Yahodyn.

Totuși, Demchenko a remarcat că protestatarii nu blochează traficul pentru alte tipuri de vehicule.

„Din fericire, protestatarii de cealaltă parte a frontierei nu blochează traficul pentru alte categorii de vehicule, inclusiv mașini și autobuze folosite de cetățenii obișnuiți”, a adăugat el.

Proteste ale fermierilor polonezi la graniță — ce se știe

Pe 20 februarie, protestatarii au început să restricționeze traficul la granița cu Ucraina. Circulația camioanelor a fost blocată la punctele de trecere Medyka-Shehyni, Dolhobychuv-Uhrynów, Zosyn-Ustyluh, Korczowa-Krakovets, Hrebenne-Rava-Ruska și Dorohusk-Yagodyn.

Fermierii au formulat mai multe cereri, inclusiv două principale: abolirea comerțului liber de taxe cu Ucraina și închiderea completă a frontierei ucrainene-poloneze pentru camioane.

Protestatarii polonezi au blocat și calea ferată în apropierea punctului de trecere Medyka-Shehyni și au vărsat cereale din vagoanele de tren.

În replică la acțiunile polonezilor, transportatorii ucraineni au început un protest la trei puncte de control la granița cu Polonia la 20 februarie - Rava-Ruska, Shehyni și Krakovets.

Ministerul de Externe al Ucrainei consideră că blocarea frontierei de către polonezi nu are nicio justificare, indiferent de sloganurile care o însoțesc. Ministrul Dezvoltării și Tehnologiei al Poloniei, Krzysztof Hetman, a declarat că susține fermierii care protestează "pentru o cauză demnă".

Au fost rapoarte despre restricții la circulația pasagerilor. A izbucnit și un scandal legat de un banner pro-rus pe unul dintre tractoarele fermierilor la graniță. Mesajul era: "Putin se va ocupa de Ucraina, Bruxelles și guvernul nostru". Poliția poloneză l-a notificat pe fermier cu privire la suspiciunea de infracțiune de ură.

La 25 februarie, protestatarii au vărsat cereale din opt vagoane de tren cu produse agricole ucrainene. Acesta a fost al patrulea incident din ultimele zile. Polonia a declarat că nu ar putea colecta toate cerealele ucrainene vărsate din vagoanele de tren.

La 28 februarie, părțile ucraineană și poloneză au avut discuții cu privire la posibilitatea deblocării frontierei luând în considerare interesele fermierilor.

Vezi și: S-a aflat ce se întâmplă cu cerealele din Ucraina - ONU

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel