Data publicării:

Polițiștii rezolvă probleme de matematică între trageri. Comisarul-șef Cătălin Mihai: E un program bine pus la punct

Autor: George Eduard Caramiciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Comisarul-șef Cătălin Mihai, șef Serviciu Pregătire Profesională, a detaliat aspecte inedite ale noului program de formare și dezvoltare al polițiștilor. Pe lângă tragerile cu ambii ochi deschiși, Serviciul îi provoacă pe polițiști să rezolve probleme de matematică în timp ce au un puls ridicat pentru a spori capacitățile de alegere ale acestora.

Comisarul-șef Cătălin Mihai, șef Serviciu Pregătire Profesională, face parte dintr-un program recent înființat - acum 2 ani - care are menirea de a pregăti polițiștii tineri, dar și pe cei care au ceva ani de muncă în spate pentru a se adapta la noile provocări pe care le prezintă viața socială din România.

Invitat în emisiunea „Culisele Justiției”, din platoul DC News, emisiune realizată de Laura Duță, Comisarul-șef Cătălin Mihai a dezvăluit mai multe detalii despre programele și cursurile oferite de structura de specialitate din care face parte.

Acesta a mai menționat că Serviciul are ca prioritate polițiștii tineri care abia termină cursurile școlilor de profil, urmați imediat de cadrele cu vechime.

Pentru că are o pregătire temeinică, comisarul-șef Cătălin Mihai a purtat o scurtă discuție despre pericolele la care se supun forțele de ordine când vine vorba despre intervențiile speciale. Astfel, s-a adus vorba despre fostul polițist SAS, Ciprian Sfichi, care și-a încheiat activitatea muncii în urma unei lovituri de sabie în frunte, în 2017. Scăpat la limită cu viața, polițistul a rămas cu traume pe viață, neavând casca din dotare la momentul descinderilor organizate de poliție.

„Noi toți am fost în spital să-l vedem. Este mai „bine”, deși „bine” nu aș putea să spun, față de cum era înainte de incident. 

În afară de polițștii de la intervenții speciale, să știți că și cei de la Ordine Publică și Brigada Rutieră, cei îmbrăcați în uniformă, fac o muncă foarte grea. Ei sunt primii respondenți, adică polițiștii care apar primii la o intervenție sau la un eveniment de ordine publică dificil.”, ne-a precizat comisarul-șef Cătălin Mihai, șef Serviciu Pregătire Profesională.

Introducerea conceptului de tragere cu ambii ochi deschiși

Serviciul specializat din care face parte invitatul Laurei Duță se ocupă cu precădere de Poliția Capitalei printre celelalte atribuții, astfel că „profesorii” sunt polițiști din diverse structuri specializate care au beneficiat de cursuri de profil în străinătate:

Cursurile din Poliția Capitalei se desfășoară pe timp de 5 zile. Polițiștii, în primă fază, fac o pregătire fizică cu niște introduceri a unor procedee de autoapărare și imobilizare în echipă. Li se explică elemente de tactică, cum ar fi distanțe de siguranță, poziționare față de suspect, procedura încătușării, controlul corporal, toate aceste elemente se trec în revistă. Ei exersează sub supravegherea noastră, după care au modulele de pregătire în domeniul tragerilor cu armament. Noi lucrăm cu două componente la rece. Înainte să tragi cu arma, trebuie să știi să ai o poziție corectă, o priză corespunzătoare, felul în care privești aparatele de ochire. Noi introducem un concept în care nu mai închizi un ochi pentru că în practica de intervenție închiderea unui ochi obturează o zonă foarte mare de teren. 

Colegii mei care au venit de la SIAS sau SAS au făcut cursuri și în străinătate și au uniformizat pregătirea în schimburi de experiență destul de importante. Și eu am fost la cursuri cu parteneri din străinătate. Mai ales când ne întâlnim la acele cursuri și cu cei de la SRI, care au pregătiri foarte bune, sunt experiențe relevante.”, a mai spus comisarul-șef Cătălin Mihai, șef Serviciu Pregătire Profesională.

Probleme de matematică între trageri de armă

„Am colaborat cu SRI, am fost cu polițiștii în schimburi de experiență. Revenind la tragerile cu armament, aducem această experiență și lucrăm cu polițiștii. Partea frumoasă e că feedback-ul lor este foarte bun. Când văd că într-o singură zi de trageri se muncește, că muncești fiecare foc, grupajele se strâng. Ulterior, vreau să aducem și module de pregătire în care intervin și situații tensionate, adică polițiști nu trag la țintă, ci în situații de tensiune cu puls ridicat, în care trebuie să acționezi foarte rapid.

Uneori au și probleme de rezolvat, de matematică. Glumeam uneori că au de rezolvat probleme de logaritmi și limite. Au probleme de matematică în timp ce au pulsul ridicat. Ca să-și canalizeze atenția și să poată rezolva probleme de logică în momente de maximă tensiune.

E un program bine pus la punct.”, a încheiat specialistul, pentru DC News.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel