Data publicării:

Politico:Tensiuni Franța-SUA, după lovitura de la Niamey. Dacă Nigerul cade, întreaga politică a Europei va fi dărâmată

Autor: Ion Voicu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres

Pe lista temelor care tensionează relația dintre Washington și Paris s-a mai adăugat un subiect, după lovitura de stat militară din Niger, o fostă colonie a Franței în Africa de Vest.

Cele două țări au o alianță puternică, împărtășesc aceleași valori și se află pe poziții comune în cazuri fierbinți, cum ar fi agresiunea Rusiei în Ucraina. Dezacordurile privesc parteneriatul SUA-Marea Britanie-Australia și relația cu China, în plan geo-strategic, iar în plan economic legea de reducere a inflației (IRA)  promovată de administrația Biden, care ar putea determina mari companii să părăsească Uniunea Europeană. 

După ce o juntă militară l-a arestat pe președintele Nigerului, Mohamed Bazoum, și a luat puterea la Niamey, SUA și Franța s-au găsit din nou pe poziții divergente.

Parisul nu recunoaște legitimitatea juntei militare și nu discută cu autorii loviturii de stat. Macron a refuzat cererea juntei de la Niamey să-și retragă trupele din Niger, unde francezii au peste 1500 de militari. Mai mult, Franța spijină grupul țărilor africane pregătite pentru o intervenție militară, dacă președintele Bazoum nu este repus în funcție, iar țara nu se întoarce la un regim democratic. 

SUA, ce are la rândul ei circa 1100 de militari în Niger, speră la restabilirea democrației pe calea negocierilor. Interesul Washington-ului este legat de lupta cu grupările teroriste din zonă, pe care le pot ține sub control folosind bazele pe care le au în Niger. Ajutorul american pentru Niger a fost înghețat, dar liderii juntei nu par a lua în considerare problemele economice cu care s-ar putea confrunta țara. 

Până acum, eforturile diplomatice nu au avut succes. Victoria Nuland, adjunctul Secretarului de Stat, a făcut o vizită fulger în capitala Niamey, pentru discuții cu liderii juntei, dar aceștia i-au refuzat accesul la președintele Bazoum, arestat la domiciliu, și nu au făcut nicio concesie în vederea restabilirii ordinii democratice din țară. Un fost oficial american a recunoscut că unii aliați au luat vizita ca pe un afront și ca pe o legitimare a juntei, dar a refuzat să precizeze despre ce țară e vorba.

Dacă Nigerul cade, întreaga politică a Europei va fi dărâmată

Potrivit publicației americane Politico, Hexagonul are interese mai mari legate de Niger decât Statele Unite. Este o înfrângere strategică și cu impact psihologic pentru Franța, au spus foști diplomați americani pentru publicația amintită. De unde era considerată până acum un lider informal în Africa de Vest, Franța a fost silită să-și retragă deja trupele din Mali și Burkina Faso, după lovituri militare care au răsturnat regimul politic din aceste țări. Intervenția milițiilor Wagner a adus Rusiei în regiune, iar China își crește de la o zi la alta influența economică, diplomatică și sprijină financiar juntele. 

Politico spune că liderii militari ai Nigerului nu au încredere în Paris fiindcă aceasta refuză să discute cu ei, dar și pentru că se tem de o invazie din partea țărilor africane susținute de francezi. Militarii nigerieni s-au angajat în retorica luptei anti-corupție, ca să își justifice lovitura de stat, iar Franța este văzută ca o susținătoare a regimului Bazoum, deci este acuzată pentru corupția conducătorilor politici din Niger. Pe de altă parte, SUA sunt văzute de aceștia ca o putere mai condescendentă, cu care ar putea ajunge la o soluție negociată.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe nu a negat tensiunile dintre Franța și Statele Unite din cauza Nigerului, dar a subliniat că cei doi aliați continuă să discute, precum și cu reprezentanții statelor africane.

Un purtător de cuvânt al Ambasadei Franței la Washington a confirmat că există o coordonare strânsă și discuții în curs. Palatul Elysée a refuzat să comenteze potențialele fricțiuni dintre SUA și Franța, dar același diplomat francez a recunoscut că există diferențe în abordările țărilor partenere care încearcă să rezolve criza din Niger.

„Dacă Nigerul va cădea, nu doar politica Franței în Africa va fi dărâmată, ci întreaga politică a Europei în Africa, deoarece această situație va oferi teroriştilor frâu liber în regiune, cu impact profund asupra rutelor de migrație către Europa”, a spus Michèle Peyron, membru al partidului Renew.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel