Poliția Română, anunțul momentului privind organizarea alegerilor. Ce s-a întâmplat în campania electorală
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Ichim
WhatsApp
Astăzi, 22 septembrie, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, comisar-șef de poliție Monica Dajbog, a susținut o declarație de presă.

Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, a anunțat astăzi stadiul pregătirilor pentru buna desfășurare a alegerilor locale 2020. 

”Conform calendarului aprobat de Guvernul României, îi asigurăm pe toți cetățenii că s-au luat toate măsurile pentru a nu exista nicio întârziere și pentru ca întreg procesul electoral să se desfășoare în condiții de legalitate și siguranță.

Toate buletinele de vot au fost tipărite, fiind în curs de finalizare activitățile de preluare și depozitare în spații puse la dispoziție de instituțiile prefectului.

Buletine de vot, sub paza MAI 

 

De asemenea, în perioada 17-18 septembrie, reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne au participat la predarea ștampilelor cu mențiunea ”VOTAT” și a timbrelor autocolante către instituțiile prefectului.

Buletinele de vot și celelalte materiale necesare votării vor rămâne sub paza efectivelor MAI până la preluarea lor de către președinții birourilor electorale ale secțiilor de votare în preziua votului.

Ulterior, efectivele MAI vor asigura măsurile de protecție la cele 18.794 de secții de votare.

Asigurarea ordinii și liniștii publice

 

La nivelul Ministerului Afacerilor Interne au fost luate toate măsurile pentru menținerea și asigurarea ordinii și liniștii publice în localitățile țării pe întreaga perioadă electorală, în sistem integrat, cu participarea poliției, jandarmeriei, poliției de frontieră și a celorlalte structuri operative.

Pe timpul campaniei electorale, efectivele MAI sunt responsabile cu asigurarea măsurilor de ordine publică cu ocazia manifestărilor publice electorale și a pazei locurilor de realizare și de depozitare a buletinelor de vot și a celorlalte materiale electorale, precum și cu cercetarea sesizărilor cu privire la producerea unor incidente electorale.

Manifestări electorale în România 

 

Referitor la desfășurarea campaniei electorale, până astăzi au avut loc 1.160 de manifestări electorale în municipiul București și în alte 537 de localități. Nu au fost înregistrate evenimente de o gravitate deosebită, măsurile de ordine publică fiind asigurate de peste 3.300 de angajați ai MAI.

De la începutul campaniei electorale au fost înregistrate 669 de sesizări privind evenimente electorale dintre care 80 nu s-au confirmat, iar 268 sunt în curs de cercetare.

Cele mai multe sesizări au fost despre:

distrugerea, deteriorarea sau murdărirea afișelor electorale ori a anunțurilor de propagandă electorală; nerespectarea prevederilor legale referitoare la tipurile de materiale de propagandă electorală ce pot fi utilizate în campania electorală; nerespectarea măsurilor de protecție sanitară dispuse în context electoral; nerespectarea hotărârilor birourilor electorale sau ale Autorității Electorale Permanente.

Aproape 400 de contravenții 

 

În urma verificărilor efectuate, au fost constatate 386 de contravenții, fiind aplicate amenzi în valoare de peste 92 de mii de lei.

Pentru nerespectarea măsurilor de protecție sanitară în context electoral, de la debutul campaniei electorale au fost constatate 25 de contravenții, fiind sancționate cu amendă sau avertisment 36 de persoane.

Pe timpul campaniei electorale, au fost constatate 149 de infracțiuni pentru care sunt cercetate 128 de persoane”, a declarat Monica Dajbog.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel