Oamenii văd poliția din România ca a doua cea mai coruptă din UE. STUDIU Transparency International
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Poliția Română, a doua cea mai coruptă din Uniunea Europeană / Foto: Pixabay
Poliția Română, a doua cea mai coruptă din Uniunea Europeană / Foto: Pixabay
Poliția Română este a doua cea mai coruptă din Uniunea Europeană, potrivit unui studiu al Transparency International.

Poliția din România ocupă locul doi privind mita și corupția în percepția oamenilor, în UE, la egalitate cu Croația, potrivit studiului Transparency International, finanțat de Uniunea Europeana. Fruntașă în acest clasament este Bulgaria. 

La acest studiu au participat 40.600 de persoane din 27 de țări europene, care au răspuns sondajului în intervalul octombrie-decembrie 2020. Participanții au vorbit inclusiv despre experiențele lor cu autoritățile. 4.000 de români au participat la sondajul privind mita în anul 2020. Potrivit răspunsurilor acestora, un român din cinci a fost nevoit să ofere mită, predominant în spitale și școli, pentru eliberarea documentelor. Bani se dau și la Poliție.

Procentul corupției din România este de trei ori mai mare decât media europeană. 7% dintre români au spus că au mituit pe cineva din Poliție în 2020, numărul acestora fiind dublu față de media europeană. În plus, 24% dintre români consideră că poliția este direct implicată în corupție și că lucrurile sunt aproape imposibil de schimbat. Majoritatea românilor susțin că statul face pra puțin pentru combaterea corupției, iar atunci când se confruntă cu o astfel de situație, mulți dintre ei există să reclame un act de corupție, de frică.

Iată cum arată topul țărilor fruntașe privind mita din Poliție:

1. Bulgaria (15%)
2. România (7%)
3. Croația (7%)

La polul opus se situează:

1. Franța (3%)
2. Grecia, Germania (2%)
3. Olanda (1%)

Pandemia COVID-19 a dus la agravarea problemelor din toate sectoarele, avertizează Transparency International. Corupția este prezentă mai ales în rândul oamenilor din politică, dar și în sistemul bancar, cel al administrației publice sau în domeniul imobiliarelor. În țări ca Ungaria și Polonia, politicienii ar folosi criza ca o scuză pentru a submina democrația, iar în alte țări această pandemie ar fi folosită ca pe o modalitate de îmbogățire. 44% dintre cetățenii țărilor UE consideră că nivelurile de corupției din țara lor s-a schimbat în ultimele 12 luni, în timp ce 32% cred că nivelul corupției a crescut în această perioadă. Doar 16% dintre respondenți au spus că nivelul corupției în țările lor a scăzut.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel