Poate fi Gheboasă condamnat penal pentru melodiile sale? Csaba Asztalos, preşedintele CNCD, spune că există decizii similare în România
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
FOTO: Instagram @Gheboasă
FOTO: Instagram @Gheboasă
Preşedintele Consiliului Naţional pentru Combatarea Discriminării, Csaba Asztalos, spune că există deja un precedent în justiţia românească în care un artist a fost condamnat penal pentru versurile sale, lucru care se poate întâmpla şi în cazul Gheboasă. 

"Am primit o serie de sesizări și am primit o sesizare de la Jandarmeria Română cu privire la posibile fapte de discriminare săvârșite de… un un cântăreț, un artist… nici nu știu cum să-l numesc, artistul în cauză.

Și vom proceda, ca în fiecare dosar, la citarea părților, la audieri, să-și exprime fiecare punctul de vedere, apărările cu privire la această speță. Am citat și Untold, că ei sunt organizatorii festivalului la care a cântat domnul în speță. Vom analiza și o posibilă răspundere a acestora, să vedem dacă s-a depășit sau nu limita libertății de exprimare. Aici discutăm de libertatea de creație, parte a libertății de exprimare, în ce măsură se impune o ingerință a statului în acest caz sau nu", a declarat Csaba Asztalos la B1Tv

CNA a sesizat Youtube. Există deja decizii pe speţe similare ale instanţelor

"Trebuie să protejăm libertatea de creație, dar, pe de altă parte, trebuie să prevenim discriminarea. Cum facem acest lucru fără să afectăm esența libertății de creație vom vedea după momentul audierii și analiza pe care o vom realiza.

Am văzut că CNA a notificat YouTube cu privire la conținutul acestor clipuri de la același artist arătând că e o problemă că au acces minorii.

E o speță complexă, cu elemente de dificultate, dar instanțele din România s-au mai pronunțat la spețe comparabile. Amintesc că avem o hotărâre de instanță definitivă și irevocabilă într-o răspundere penală, unde un artist a fost condamnat penal pentru versuri de incitare la ură împotriva femeilor, respectiv clipul pe care l-a postat pe YouTube. Deci există hotărâri judecătorești unde s-a pus în discuție până unde merge libertatea de creație pe anumite segmente”, a mai afirmat Asztalos Csaba.

Dani Mocanu a fost condamnat penal pentru incitare la violenţă împotriva femeilor în una dintre piesele sale. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel