PNRR-ul Poloniei. Varșovia susține că este aproape de obținerea aprobării din partea Comisiei Europene
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Sursă foto: Facebook Mateusz Morawiecki
Sursă foto: Facebook Mateusz Morawiecki
Guvernul de la Varșovia precizează că în următoarele zile ar putea fi aprobat Planul Național de Redresare și Reziliență al Poloniei.

Polonia aşteaptă în zilele următoare deblocarea planului său naţional de redresare şi rezilienţă (PNRR) de către Comisia Europeană, a declarat vineri un purtător de cuvânt al guvernului de la Varşovia, care a spus că negocierile cu Bruxellesul au atins angajamentele ce permit deblocarea acestui plan pentru accesarea fondurilor de redresare post-pandemie, relatează Reuters.

Polonia va putea accesa în baza acestui plan granturi în valoare de 23,9 miliarde de euro şi împrumuturi de 12,1 miliarde de euro cu dobândă redusă.

Comisia Europeană a blocat aprobarea PNRR-ului Poloniei, la fel şi pe cel al Ungariei, ţări conduse de guverne conservatoare pe care Bruxellesul le acuză că încalcă statul de drept prin limitarea drepturilor comunităţii LGBT, reformele în justiţie sau contestarea întâietăţii dreptului european şi a deciziilor CJUE în faţa dreptului naţional.

Executivul comunitar a condiţionat în mod precis aprobarea PNRR-ului Poloniei de desfiinţarea noii camere disciplinare pentru judecători.

Echipa părţii poloneze cât şi echipa creată de preşedinta Comisiei Europene au ajuns la un acord asupra conţinutului angajamentelor, astfel că în următoarele câteva zile PNRR-ul ar trebui să fie aprobat formal, a declarat purtătorul de cuvânt polonez.

La rândul său, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a subliniat că, pentru a i se aproba PNRR-ul, Polonia trebuie să se angajeze că va desfiinţa respectiva cameră disciplinară, va reforma regimul disciplinar pentru judecători şi va repune în funcţie judecătorii înlăturaţi în urma aplicării acestui regim, scrie Agerpres.

Blocaj total! Avertisment pentru PNRR. Deși primii bani au ajuns în România, aparatul birocratic cauzează dificultăți majore

Deși primii bani din PNRR au ajuns în România, aparatul birocratic cauzează dificultăți în direcționarea fondurilor spre domeniile care au nevoie imediată de ele. Lucian Georgescu, rectorul Universității „Dunărea de Jos” din Galați, a vorbit, în exclusivitate pentru DC News, despre această problemă.

În cadrul emisiunii „La Sud prin Sud Est“, la DC News, Lucian Georgescu și Val Vâlcu a vorbit despre problema accesării fondurilor din PNRR de către universitățile din România:

„Nava face parte dintr-o strategie pe termen mediu și lung (n.r. nava de cercetare Rexdan). Nu e o chestie pe care o deschidem în februarie 2023 și o lăsăm așa. Sper din toată inima să o deschidem în februarie 2023, pentru că acum avem un blocaj, apropo de cea zicea domnul Vâlcu, de birocrație, fiindcă avem niște motoare care nu se mai fabrică la puterile care ne trebuie. Am făcut o cerere către Ministerul Cercetării, dar deocamdată e blocată aprobarea. Asta face parte din bucătăria noastră și din munca asta de împins lucrurile, hârtiile și așa mai departe. Deocamdată e la Ministerul Cercetării, dar există și o problemă la Ministerul Fondurilor Europene, unde la autoritatea de management sunt niște oameni care nu prea înțeleg faptul că nu poți să cumperi ceva ce nu există.“, a spus Lucian Georgescu (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel