PMP salută intervenția lui Zelenski în Parlamentul României: Trebuie condamnate genocidul și crimele de război din Ucraina
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Sursă foto: Captură YouTube
Sursă foto: Captură YouTube
Partidul Mișcarea Populară salută intervenția președintelui ucrainean Volodimir Zelenski în Parlamentul României.

După discursul lui Zelenski, Parlamentul să adopte o rezoluţie prin care este condamnat genocidul comis de Rusia în Ucraina, afirmă Partidul Mișcarea Populară.

Partidul Mişcarea Populară salută iniţiativa organizării unei şedinţe de plen comun a Parlamentului României în cadrul căreia Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, să se adreseze direct forului legislativ suprem al ţării noastre şi, prin intermediul acestuia, întregii societăţi româneşti.

Încă de la începutul războiului de agresiune al Federaţiei Ruse în Ucraina, românii s-au mobilizat pentru a oferi sprijin refugiaților din statul vecin, dar şi comunităţilor de la nord de graniţa ţării, puternic afectate de acest conflict barbar pornit de Vladimir Putin şi acoliţii săi de la Kremlin.

Volodimir Zelenski a devenit un lider politic mondial – cu cote de încredere mai ridicate decât ale altor şefi de state cu tradiţie democratică îndelungată şi economii dezvoltate. Prin urmare, discursul său din Parlamentul României va fi unul istoric, fiind al doilea cel mai important moment diplomatic după vizita vicepreşedintelui SUA, Kamala Harris, la Bucureşti.

Din această perspectivă, aşteptarea legitimă a PMP este ca Preşedintele Zelenski să repună în discuţie, în termeni cât se poate de concreţi, modificări la legislaţia promovată în Ucraina în 2019 referitoare la limba naţională, astfel încât drepturile minorităţilor naţionale din ţara vecină să fie garantate, protejate şi încurajate. Acest lucru este crucial având în vedere că sunt aproape 500.000 de etnici români care trăiesc în Nordul Bucovinei.

Până acum, ar trebui să fie evident pentru conducerea politică de la Kiev că România este un stat prieten care susţine şi respectă dreptul internaţional şi nu are pretenţii revizioniste la nivel teritorial.

Eugen Tomac, despre sprijinul României pentru Ucraina

“Sprijinul pe care România l-a acordat Ucrainei de la începutul barbariei a venit necondiţionat. România nu a cerut nimic la schimb şi nu are nicio pretenţie de la Kiev. În spiritul unei prietenii între statele noastre, reanimată în faţa barbariei ruseşti, ar fi o dovadă importantă de respect ca Preşedintele Ucrainei să reitereze disponibilitatea modificării legislaţiei naţionale prin care să fie protejate drepturile minorităţilor naţionale. Nu vrem schimbarea graniţelor naţiunilor noastre, dar ne dorim ca principiile şi valorile europene care garantează drepturile minorităţilor să fie aplicate cu la fel de mare deschidere, aşa cum o face statul român”, a declarat preşedintele PMP, Eugen Tomac.

Partidul Mişcarea Populară consideră că discursul Preşedintelui Zelenski este un lucru extraordinar pentru România, ajutând astfel la profilarea, la nivelul cancelariilor şi al mass media occidentale, a rolului pe care ţara noastră îl joacă în ceea ce privește sprijinul acordat Ucrainei în contextul războiului de agresiune declanşat de Federaţia Rusă.

Tocmai în această logică, PMP consideră că Parlamentul de la Bucureşti trebuie să adopte, imediat după discursul Preşedintelui Zelenski, o rezoluţie prin care să fie condamnat genocidul programatic şi crimele de război comise cu sălbăticie de armată rusă la ordinele lui Vladimir Putin.

„Discursul Preşedintelui Zelenski nu trebuie să fie văzut de decidenţii politici de la Bucureşti doar ca un exerciţiu de PR. Este obligatoriu ca, în contextul informaţiilor pe care fără îndoială şeful statului ucrainean le va prezenta – fiind prima intervenţie internaţională după masacrele de la Bucea şi Irpin –, Parlamentul să adopte o rezoluţie prin care să ridice nivelul catalogării diplomatice de la un război de agresiune la genocid programatic, crime de război şi împotriva umanităţii”, a mai spus Eugen Tomac.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel