Ploaie de stele căzătoare în următoarele zile. Se vor vedea cel mai bine după miezul nopții
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Ichim
WhatsApp
Foto: astro-urseanu.ro
Foto: astro-urseanu.ro
Pentru a putea vedea meteorii nu aveți nevoie de instrumente astronomice. Trebuie doar să priviți înspre cer, așezați comod, timp de minimum o oră, cândva între miezul nopții și răsăritul Soarelui, spun specialiștii. 

În luna aprilie, în nopțile de 21/22 și 22/23, toți cei ce vor privi spre cer vor vedea mai multe stele căzătoare decât în mod normal. Este activ curentul de meteori Lyride, iar în acele nopți va fi maximul, se arată pe site-ul oficial al Observatorului Astronomic ”Amiral Vasile Urseanu”. 

Planeta noastră trece printr-o zonă pe unde a trecut cometa C/1861 G1 (Thatcher), iar praful din coada ei va arde în atmosferă. Acest curent de meteori este unul dintre cele mai vechi observate, primele observații fiind făcute de chinezi acum 2600 de ani (în anul 687 î.e.n.).

Când să urmăriți cerul 

Anul acesta curentul este activ între 16 și 25 aprilie, numărul maxim de meteori observabili cu ochiul liber în condiții ideale fiind de 18, în noaptea de 21 spre 22 sau 22 spre 23 aprilie.

În 2021, lumina Lunii nu va strica observațiile pentru că Luna se va afla aproape de apus după miezul nopții și va coborî mult pe cer până la răsăritul Soarelui.

”Cel mai bine este sa observați cerul după miezul nopții până dimineața și să alegeți o zona de cer pe care sa o priviți în continuu”, recomandă specialiștii Observatorului Astronomic ”Amiral Vasile Urseanu”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel