Data publicării:

Plăți APIA și în luna octombrie. MADR anunță ce bani intră în conturile românilor

Autor: Liana Ganea | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Plăți APIA în octombrie: Ministerul Agriculturii anunță ce sume vor ajunge la fermieri și alți beneficiari.

În această perioadă, fermierii vor primi o serie de ajutoare și subvenții din partea APIA, gestionate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), care vor fi transferate în conturile lor. „Lucrul cel mai important pe care îl așteaptă fermierii este plata anului 2024, pentru cererile care au fost depuse în primăvara acestui an. Îi felicit pe cei de la APIA județean pentru că au finalizat controalele mai repede cu vreo 10 zile față de termen. Acum trebuie introduse toate rapoartele în sistemul informatic, astfel încât toți fermierii să aibă șanse egale să intre la plata avansului, care începe pe 16 octombrie.

Guvernul a alocat ministerului 1 miliard de euro, atât ne-am propus să dăm pentru avans în cele 45 de zile. În intervalul 15 octombrie – 30 noiembrie, APIA va da un miliard de euro”, a precizat Adrian Pintea, secretar de stat MADR, pentru AGRO TV.

Pe lângă plățile anticipate, APIA va efectua în această perioadă și plățile pentru ajutorul de stat destinat motorinei folosite în agricultură. „Se plătește motorina trimestrul 3, este un lucru bun, pentru că trimestrul 3 se plătea, de obicei, în anul următor. Au fost aprobați în jur de 168 de milioane de lei și sunt undeva în jur de 17.000-18.000 de beneficiar care primesc banii. Se compensează aproximativ 1,6 lei/litru de motorină utilizată în agricultură”, a mai subliniat Pintea, în emisiunea ”Agricultura Modernă”.

Despăgubiri pentru secetă

În plus, pe lângă plățile efectuate de APIA, fermierii vor primi în aceste zile și despăgubirile pentru secetă, care sunt acordate de Ministerul Agriculturii prin intermediul Direcțiilor Agricole Județene. ”Au fost aprobate de către Guvern 2 miliarde de lei pentru plata secetei, unde se acordă 1.000 de lei/hectar calamitat 100%. Apoi, în funcție de gradul de calamitare, se calculează sumele și se vor acorda prin Direcțiile Agricole Județene. Ei sunt pregătiți”, a mai spus Adrian Pintea la postul tv amintit.

Pentru a beneficia de despăgubiri, fermierii trebuie să depună cereri la Direcțiile Agricole Județene. Aceste cereri sunt evaluate, iar sumele de despăgubire sunt stabilite în urma analizelor efectuate de specialiști. Aceste compensații sunt, fără doar și poate, esențiale pentru fermierii români, deoarece seceta poate duce la pierderi semnificative în producție, afectând astfel sustenabilitatea afacerilor agricole. Ministerul Agriculturii publică periodic informații actualizate cu privire la sumele disponibile pentru despăgubiri și procedurile necesare, astfel încât fermierii să fie bine informați și să poată aplica în timp util.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel