Platforma Tik Tok, dată în judecată de mii de părinţi
Autor: Florin Răvdan | Publicat pe: 03 iun, 02:59
WhatsApp
Sursa: Pixabay
Platforma de socializare Tik Tok a fost acţionată în judecată de mii de părinţi, care cer despăgubiri pentru copiii lor. 

În total, solicitările pentru despăgubiri se ridică la peste 1,4 miliarde de euro (1,7 miliarde de dolari), a anunţat miercuri Fundaţia olandeză pentru Informaţii de Piaţă şi Cercetare (SOMI). Conform propriilor informaţii, în acest caz sunt implicaţi peste 64.000 de părinţi. Motivul invocat a fost că TikTok colectează date de la minori pentru a le prezenta publicitate direcţionată fără a le cere permisiunea. În plus, copiii sunt expuşi la pericole prin aşa-numitele provocări, în care utilizatorii platformei îşi cer reciproc să se lanseze în acte riscante, scrie Agerpres.

Proces similar în Marea BritanieConform informaţiilor proprii, fundaţia SOMI este o organizaţie non-profit dedicată protejării drepturilor fundamentale ale utilizatorilor de servicii online. TikTok este deţinută de grupul chinez ByteDance. Operatorul platformei a declarat anterior că a luat măsuri pentru a asigura siguranţa tinerilor utilizatori.

Conform condiţiilor de utilizare ale TikTok, minorii au nevoie de consimţământul tutorilor legali. Copiii sub 13 ani nu au, în general, autorizarea să folosească acest serviciu. Compania subliniază, de asemenea, pe site-ul său că este controlată confidenţialitatea utilizatorilor, astfel încât aceştia să poată alege setările corecte pentru ei.

În aprilie, militanţi pentru drepturile copilului din Marea Britanie au iniţiat un proces similar cu cel iniţiat acum în Olanda. La sfârşitul lunii mai, Comisia Europeană a anunţat o revizuire a practicilor comerciale ale TikTok.

În urma unui avertisment din partea Organizaţiei Europene a Consumatorilor (BEUC) privind încălcările drepturilor consumatorilor din UE, a fost lansat un dialog formal cu TikTok, a anunţat Comisia pe 28 mai.

Printre altele, Comisia a menţionat tehnici de publicitate agresive care îi vizează pe copii ca fiind practici îngrijorătoare ale TikTok.

VEZI O provocare stârnește controverse pe TikTok: ”Sunetul care poate fi auzit doar de tinerii sub 25 de ani” VIDEO

G Ad:
WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
Spectacola.ro
Spectacola.ro