Platformă de recrutare online: aproximativ 45% dintre angajaţi încearcă să-şi schimbe jobul
Autor: Nicoleta Baciu | Publicat pe: 05 oct 2022, 10:39
WhatsApp
Platformă de recrutare online - aproximativ 45% dintre angajaţi încearcă să-şi schimbe jobul. Sursa - pixabay.com
Platformă de recrutare online - aproximativ 45% dintre angajaţi încearcă să-şi schimbe jobul. Sursa - pixabay.com
Aproximativ 45% dintre angajaţi încearcă, în acest moment, să-şi schimbe jobul, principalele motive de nemulţumire fiind salariul, absenţa sentimentului de împlinire profesională sau lipsa perspectivelor de creştere, arată o analiză realizată de o platformă de recrutare online. 

Conform sursei citate, doi din zece angajaţi spun că au intrat în burnout. Astfel, aproape jumătate dintre respondenţi mărturisesc că, în acest moment, se află în căutare activă a unui loc de muncă, motiv pentru care aplică în mod constant şi merg la interviuri.

"Tot nemulţumiţi de locul lor de muncă sunt alţi 22,6%, însă aceştia nu se simt, deocamdată, suficient de motivaţi pentru a căuta altceva, în timp ce 2,2% deja au găsit alt job şi sunt în preaviz de plecare. Doar 3 din 10 respondenţi se declară mulţumiţi de statutul profesional actual şi, prin urmare, nu au în plan nicio schimbare profesională în perioada imediat următoare", susţin autorii studiului. Potrivit cercetării, principalul motiv pentru care doresc să facă un pas într-o nouă direcţie este legat de nemulţumirile cu privire la salariu - aspect menţionat de 61,4% dintre respondenţi.

"Următoarele motive ne spun foarte multe despre felul în care au ajuns românii să se raporteze la relaţia dintre viaţa lor personală şi cea profesională, despre introspecţiile pe care le fac după o perioadă destul de tulbure pentru toată lumea, dar şi despre aşteptările pe care le au de la ideea de carieră. Astfel, nu neapărat volumul mare de muncă îi deranjează (doar 35% aduc acest argument), ci mai degrabă faptul că munca pe care o fac nu le aduce nicio împlinire profesională (56,9%), că nu întrevăd oportunităţi de creştere în compania pentru care lucrează (54%) sau că nu se simt apreciaţi de managerul lor (17,4%)", a afirmat Raluca Dumitra, head of marketing în cadrul eJobs.

Ea a subliniat că toate acestea stau la baza unui fenomen care îi îngrijorează tot mai mult pe angajatori - 'quiet quitting-ul'. "Asta pentru că acest fenomen presupune un soi de plafonare, în multe cazuri, ireversibilă, care porneşte, în primă fază, de la decizia de a nu face mai mult decât ce este trecut în fişa postului", a completat Raluca Dumitra.

"Angajatorul cere angajaţilor să facă mai mult decât apare în fişa postului"

Întrebaţi dacă se simt motivaţi să performeze şi să facă mai mult decât apare în fişa postului, 66,3% au răspuns că da, iar 33,7% că nu. Dintre aceştia din urmă, 59,7% s-ar simţi motivaţi să facă mai mult dacă ar avea un salariu mai bun. 9,5% ar avea nevoie de o motivare intrinsecă şi ar fi dispuşi să facă mai mult dacă le-ar plăcea într-o măsură mai mare jobul pe care îl au, 7,8% şi-ar dori să aibă o relaţie mai bună cu echipa din care fac parte, iar 4,6% ar depune mai mult efort dacă s-ar înţelege mai bine cu managerul lor. Circa 8,8% cred că doar cei aflaţi la început de carieră şi care trebuie să se remarce sau managerii ar trebui să nu se limiteze doar la cerinţele din fişa postului, în timp ce 9,6% nu văd niciun motiv pentru care să facă acest lucru, invocând faptul că viaţa personală este mult mai importantă decât jobul.

"De cealaltă parte, vedem că principalele declanşatoare ale proactivităţii sunt, dincolo de salariu, echipa, pasiunea pentru profesie, relaţia cu managerul direct, faptul că angajaţii primesc frecvent feedback pozitiv sau certitudinea că, dacă vor performa, vor fi promovaţi. Dincolo de toate aceste motive, jumătate dintre cei chestionaţi cred că ideal ar fi ca orice angajat să facă doar munca pentru care este plătit, aşa cum apare în fişa postului. Nici mai mult, nici mai puţin. 35,4% nu sunt de acord cu această afirmaţie, iar 16% oferă următoarele nuanţe: doar cei aflaţi la început de carieră, cei cu funcţie de management sau cei care au în vedere o promovare ar trebui să depăşească limitele din fişa postului", a adăugat Raluca Dumitra.

Totodată, 60,3% dintre respondenţi se plâng de faptul că angajatorul nu este atent la echilibrul lor şi cere angajaţilor să facă mai mult decât apare în fişa postului, în timp ce 39,7% se simt împăcaţi cu nivelul de încărcare pe care îl au şi spun că, în interiorul companiei, este susţinut echilibrul dintre viaţa personală şi cea profesională. Aproximativ 24,3% dintre angajaţii participanţi la sondaj spun că, faţă de acum un an, depun mai mult efort şi lucrează în mod activ mai multe ore pe zi, iar alţi 21,8% simt că se află într-o stare de burnout. 19,3% au redus numărul de ore în care muncesc efectiv, iar 34,5% spun că nu s-a schimbat nimic, din acest punct de vedere. Sondajul a fost realizat în luna august, pe un eşantion de 1.700 de respondenţi, angajaţi.

eJobs a fost lansată în 1999 şi este parte a grupului Ringier AG, compania internaţională de media localizată în Zurich, Elveţia. eJobs.ro are peste 4,8 milioane de CV-uri, peste 2 milioane de vizitatori unici pe lună şi mai mult de 300.000 de companii care au beneficiat de serviciile lor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?