Plasticul ajunge chiar și în plămânii noștri: Ne afectează în totalitate
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Plasticul ajunge chiar și în plămânii noștri. „Ne afectează în totalitate” / Foto: Pixabay, de pasja1000
Plasticul ajunge chiar și în plămânii noștri. „Ne afectează în totalitate” / Foto: Pixabay, de pasja1000
Organismul uman este afectat de particulele de plastic din pungi, recipiente sau haine.

Știm cu toții deja că plasticul este dăunător pentru mediul înconjurător, pentru sol, plante și animale. Dar știați că acesta ne pune și pe noi direct în pericol? Potrivit specialiştilor, în corpul uman se pot acumula, de-a lungul vieţii, şi 500 de grame de microplastic, bucăţi mici de plastic ce se desprind din plasticul pe care îl consumăm prin alimente şi apă ori pe care îl inhalam din aer, relatează Pro TV.

”Concentrațiile acestor microplastice ţin de condiţiile meteo, în special vânt. S-a demonstrat că, fiind foarte uşoare, există pe toate nivelurile de altitudine şi, în special când avem de a face cu ploi, aceste microplastice sunt spălate şi aduse la nivelul solului. După secetă, avem o concentrație mare de microplastice în aerul în care îl respirăm”, a explicat Ștefan Voicu, profesor universitar.

Plasticul poate ajunge inclusiv în sânge

Și asta nu e tot. Se pare că bucăţile de microplastic pot ajunge în toate organele noastre, inclusiv în sânge. Un institut din Marea Britanie a prelevat probe de la 13 pacienţi supuşi unor intervenţii chirurgicale. 11 dintre ei aveau plastic în plămâni, au arătat analizele experților. Cele mai comune particule au fost polipropilena, folosită la ambalaje şi ţevi din plastic, şi PET, folosit pentru sticle.

”Odată ce ajunge la noi în oragnism, nu îl putem elimina”, a spus Dr. Dorina Codreanu, medic primar ginecolog.

Întrebată dacă plasticul ne afectează celulele reproducătoare, medicul a răspuns: „Ne afectează în totalitate”.

Vă întrebați cum poate totuși acest plastic să ajungă în organismul nostru și să ne pună sănătatea în pericol? Experții spun că aceste particule de plastic se desprind şi din hainele pe care le purtam zi cu zi. Acele fibre nu sunt 100% stabile şi se desprind, spun specialiștii.

Coca-Cola, cel mai mare poluator cu plastic din lume, testează primele recipiente din hârtie

Coca-Cola a anunțat anul trecut că va testa un recipient din hârtie în încercarea de a elimina în totalitate plasticul din ambalajele sale. Prototipul este realizat de o companie daneză din hârtie foarte dură, care conține o căptușeală subțire din plastic.

Obiectivul este de a crea o sticlă 100% reciclabilă, fără plastic, capabilă să împiedice pierderea gazelor din băuturile carbogazoase. Bariera trebuie să asigure, de asemenea, că fibre din ambalaj nu ajung în lichid. Decizia vine în contextul în care Coca-Cola a fost clasată în anul 2021 pe locul 1 în materie de poluatori de plastic de către grupul de caritate Break Free From Plastic, urmată îndeaproape de Pepsi și Nestle. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel