Pariul petrolier pierdut al lui Biden: Arabia Saudită rămâne cu Rusia
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Mohammed bin Salman
Mohammed bin Salman
”Pariul petrolier” al lui Joe Biden pare să fie pierdut în timp ce Arabia Saudită anunță că va rămâne cu Rusia.

Încercarea președintelui Joe Biden de a scădea prețurile în creștere la petrol prin  speranța că va convinge Arabia Saudită să crească producția pare să eșueze, deoarece oficialii saudiți au indicat că țara nu este dispusă să renunțe la alianța sa de producție de petrol cu ​​Rusia, despre care Washingtonul a susținut că este o parte din motivul creșterii vertiginoase a prețului la combustibil.

Biden își va începe călătoria în Orientul Mijlociu săptămâna aceasta

Biden a spus că vizita lui va promova interesele americane, concentrându-se pe comerțul global și lanțurile de aprovizionare pe care se bazează SUA.

Multe țări din Vest, inclusiv SUA, doresc ca Arabia Saudită să producă mai mult petrol pentru a ajuta la atenuarea crizei energetice globale în creștere, care a fost declanșată de războiul din Ucraina.

Acest lucru ar fi tradus așa: mai mult petrol pompat pe piață va pedepsi și Rusia provocând o scădere a prețurilor la nivel global.

Potrivit unui raport publicat duminică în Wall Street Journal , oficialii americani au spus că Biden va discuta cu acest prilej și despre situația Arabiei Saudite în domeniul drepturilor omului.

Publicația a mai raportat că oficialii saudiți nu vor face concesii în privința drepturilor omului și nici nu vor fi dispuși să abandoneze un parteneriat de producție de petrol cu ​​Rusia.

Potrivit Newsweek, Arabia Saudită caută de zeci de ani să asigure o alianță petrolieră cu Rusia, dar trebuie să meargă pe frânghie pentru a face acest lucru, îmbunătățind în același timp relațiile tensionate cu SUA.

Washingtonul și Riad și-au exprimat idei diferite despre prioritățile vizitei lui Biden

Administrația Biden a spus că Summitul Națiunilor Arabe va ocupa centrul atenției, deoarece președintele se va întâlni cu mai mulți șefi de stat din regiune în timpul summitului.

Cu toate acestea, potrivit Wall Street Journal, oficialii saudiți au spus că întâlnirea dintre Biden și Regele saudit Salman și echipa sa de conducere din care face parte și fiul său, prințul moștenitor Mohammed bin Salman, va include ”schimburi substanțiale între prințul Mohammed și președinte pe o serie de subiecte”.

Prințul moștenitor căzut în dizgrația Washingtonului 

Prințul moștenitor este considerat un paria de mulți în Washington, după ce agențiile de informații americane au concluzionat în februarie 2021 că viitorul rege în vârstă de 36 de ani a aprobat uciderea în 2018 a jurnalistului de la Washington Post, Jamal Khashoggi.

Biden și bin Salman au avut relații înghețate, Biden refuzând să vorbească cu prințul moștenitor anul trecut. Și prințul moștenitor bin Salman a refuzat, de asemenea, să vorbească cu președintele Joe Biden la un apel înainte de războiul din Ucraina din februarie. 

Următoarea călătorie a lui Biden în Arabia Saudită a stârnit controverse, deoarece unii consideră că președintele își abandonează politica de condamnare a Arabiei Saudite pentru uciderea lui Khashoggi.

Între timp, Rusia...

Între timp, președintele rus Vladimir Putin a intensificat presiunea economică asupra Occidentului în ultimele săptămâni, în special în Europa, unde criza energetică este deosebit de acută din cauza dependenței excesive de energia rusă.

Săptămâna trecută, un tribunal rus a ordonat suspendarea unei conducte de petrol cheie din Kazahstan, care duce țițeiul în Europa printr-un port de la Marea Neagră.

Vezi și: 

Joe Biden explică de ce vizitează Arabia Saudită: "Știu că mulți nu sunt de acord"

"Trebuie să avem o relație bună. Activitatea mea ca preşedinte este să asigur soliditatea şi securitatea ţării", îşi justifică Joe Biden decizia, invocând nevoia de a contracara Rusia, de a se pune în "cea mai bună poziţie posibilă" faţă de China şi pentru a asigura o "mai mare stabilitate" în Orientul Mijlociu.

"Pentru a face aceste lucruri, trebuie să avem o relaţie directă cu ţările care pot contribui la aceasta. Arabia Saudită este una dintre ele", a explicat, în continuare Joe Biden.

"În Arabia Saudită, am schimbat politica cecurilor în alb pe care am moştenit-o" de la fostul preşedinte Donald Trump, spune Joe Biden. El mai precizează şi că "încă de la început, scopul meu a fost să reorientez - dar nu să rup - relaţiile cu o ţară care a fost partenerul nostru strategic timp de 80 de ani".

Preşedintele american se referă şi la o miză importantă a călătoriei sale şi anume petrolul, într-un moment în care preţurile mari la gaze înfurie americanii şi afectează perspectivele electorale ale partidului său. Riadul, asigură Joe Biden, "colaborează cu experţii mei pentru a ajuta la stabilizarea pieţei petrolului"...citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel