Data publicării:

Planurile economice ale vicepreședintei Kamala Harris: Impozite, îngrijirea copiilor, locuințe

Autor: Cristian Cîșleanu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Află în articol care sunt propunerile economice ale vicepreședintei Kamala Harris.

Vicepreședintele american Kamala Harris a anunțat un set de propuneri economice menite să reducă costurile de trai pentru americanii din clasele de mijloc și de jos, și să stimuleze economia în general prin utilizarea stimulentelor fiscale și a altor modificări fiscale.

Unele dintre ideile sale se bazează pe chestiuni neterminate din agenda economică a președintelui Joe Biden, dar se extind domeniul de aplicare și dimensiunea.

Iată ce știm până acum, conform Reuters:

Impozitarea bogaților

Harris a preluat promisiunea președintelui Joe Biden de a nu crește impozitele pentru familiile care câștigă mai puțin de 400000 de dolari pe an.

Ea a aprobat în liniște majoritatea majorărilor de impozite de aproape 5 trilioane de dolari pe parcursul unui deceniu din propunerea de buget fiscal pe 2025 a lui Biden, care ar crește rata maximă a impozitului pe venit de la 37% la 39,6%.

Acestea includ un nou impozit minim de 25% pentru persoanele cu averi mai mari de 100 de milioane de dolari, inclusiv asupra câștigurilor de capital nerealizate. Pentru cei care câștigă mai mult de 1 milion de dolari pe an, Harris a propus creșterea ratei de impozitare a câștigurilor de capital pe termen lung plătite după vânzarea de active precum acțiunile la 28% de la 20%, o creștere mult mai mică decât rata maximă de 39,6% a impozitului pe venit propusă de Biden.

Impozitarea întreprinderilor

Harris a propus creșterea ratei impozitului pe profit la 28%, anulând parțial legea fiscală din 2017 a fostului președinte și rival republican Donald Trump, care a redus rata impozitului pe profit la 21% de la 35%. Această măsură ar aduce Guvernului federal un trilion de dolari pe parcursul unui deceniu, estimează experții în buget, dar ar reduce profiturile companiilor, potrivit Wall Street.

Marile companii americane plătesc o rată efectivă de impozitare mult mai mică decât concurenții lor străini, cu o medie de 16%, arată o analiză a Reuters. Orice modificare amplă a impozitului pe profit ar trebui să fie adoptată de Congres.

Credit fiscal pentru copii

Harris a menținut propunerea președintelui Biden de a restabili permanent o creștere de un an, din era COVID, a creditului fiscal pentru copii, până la 3600 de dolari pe copil, de la 2000 de dolari în prezent, care este programat să scadă la 1000 de dolari după 2025. Ea a propus, de asemenea, un credit bonus de 6000 de dolari o singură dată pentru familiile cu nou-născuți.

Partenerul lui Trump, JD Vance, a propus creșterea creditului fiscal anual pentru copii la 5000 de dolari, însă ideea nu a fost adoptată ca propunere politică oficială a lui Trump.

Locuințe accesibile

Harris a detaliat planurile de stimulare a construcțiilor noi și de reducere a costurilor pentru chiriași și cumpărătorii de locuințe, în mare parte prin stimulente fiscale. Acestea includ credite fiscale pentru constructorii de locuințe pentru cei care cumpără pentru prima dată și unități de închiriere la prețuri accesibile, împreună cu un credit fiscal de 25000 de dolari pentru a-i ajuta pe cei care cumpără pentru prima dată să plătească avansul pentru următorii patru ani.

Harris propune, de asemenea, un „fond de inovare” de 40 de miliarde de dolari pentru a încuraja administrațiile locale să construiască mai multe locuințe la prețuri accesibile, dublând o propunere de buget a președintelui Biden care ar acorda subvenții competitive administrațiilor locale care demonstrează că pot obține rezultate.

Potrivit firmei imobiliare Zillow, prețurile locuințelor din SUA au crescut cu 50% în ultimii cinci ani, iar chiriile au crescut cu 35%, în mare parte din cauza lipsei de locuințe. Harris și-a stabilit obiectivul de a crește construcția de locuințe în SUA cu 3 milioane de unități în următorii patru ani.

Credit fiscal pentru întreprinderile mici

Harris s-a îndepărtat, de asemenea, de planul economic al președintelui Biden, propunând o nouă deducere fiscală de până la 50000 de dolari pentru costurile de înființare a noilor întreprinderi mici, o politică menită să sprijine antreprenorii și să creeze un contrast cu reducerile de impozite ale lui Trump pentru marile corporații. Cele 33 de milioane de întreprinderi mici din SUA au fost responsabile pentru 70% din noile locuri de muncă nete create începând cu 2019, potrivit datelor agenției Small Business Administration.

Potrivit oficialilor administrației Biden, actuala deducere fiscală pentru întreprinderile mici pentru cheltuielile de înființare se ridică la 5000 de dolari, cu mult sub costul mediu de 40000 de dolari pentru înființarea unei noi întreprinderi.

Îngrijirea copiilor

„Planul meu este ca nicio familie, nicio familie care lucrează, să nu plătească mai mult de 7% din venitul gospodăriei pentru îngrijirea copiilor”, a declarat Harris în septembrie la Asociația Națională a Jurnaliștilor de Culoare. Conform cifrelor Departamentului american al Muncii, părinții americani plătesc în prezent până la 19,3% din venitul mediu al familiei per copil pentru îngrijire.

Cifra de 7% se referă la ”Child Care and Development Block Grant”, un program promovat de Harris care sprijină în prezent aproximativ 1 milion de copii din familii cu venituri mici.

Campania lui Harris nu a detaliat cum ar funcționa planul de îngrijire a copiilor.

Prețurile alimentelor

Harris a promis că va promulga ”prima interdicție federală privind creșterea prețurilor la alimente și produse alimentare”, care vizează să împiedice marile corporații să exploateze în mod incorect consumatorii, generând în același timp profituri excesive. Definirea unor astfel de creșteri excesive de prețuri nu este clară, dar unele propuneri din Senatul SUA arată o cale potențială către promulgare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel